fbpx
Uutiset

Volgan kattotelineeltä filmisäveltäjäksi

Haave elokuvamusiikin säveltämisestä alkoi kyteä Anssi Tikanmäen aivoissa 15-vuotiaana, kun hän näki Hyvät, pahat ja rumat -filmin ja ihastui siltä istumalta Ennio Morriconen legendaariseen musiikkiin. Samoihin aikoihin Tikanmäki soitti Guapita-tanssiyhtyeessä ja toteutti eräällä keikkareissulla extremeduudsonmaisen päähänpiston viilettäen Volgan kattotelineellä Oulaisista Vihantiin.

– Niin että Volgat ovat minulle tuttuja muualtakin kuin Kaurismäkien leffoista.

Säveltäjä kiittää kotiväkeään opastuksesta musiikin pariin lapsena. Etenkin kuusi vuotta vanhemman veljen vaikutus oli ratkaiseva, sillä tämä osasi rakentaa sähkökitarat molemmille.

– Musiikista kiinnostumiseen vaikutti myös kehittyvä populaarikulttuuri, joka alkoi niihin aikoihin voimalla tunkea Suomen syrjäseuduillekin.

Tikanmäki valmistui musiikin opettajaksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 1980. Opettajan paperit ovat kuitenkin lojuneet siitä saakka kirjekuoressa käyttämättöminä.

– Opiskeluni loppuvaiheessa alkoi oma musiikki itää ja syntyi Maisemakuvia Suomesta. Ja yhtäkkiä minulla olikin kysyntää säveltäjänä, sovittajana ja muusikkona. Tuntui luontevammalta ja houkuttelevammalta ryhtyä freelance-muusikoksi kuin opettajaksi.

Tikanmäellä on lukuisia esikuvia, joista hän mainitsee Tshaikovskin ja Sibeliuksen pitkäaikaisimmiksi suosikeikseen. Lisäksi kevyen musiikin puolella on useita nimiä, joista Beatles saa erityismaininnan.

– Myös Ennio Morricone on säilynyt voimakkaana vaikuttajana.

Mieleenpainuva hetki olikin Morriconen tapaaminen Bonnin elokuvajuhlilla vuonna 1999.

– Kerroin kuinka hän on osasyyllinen siihen, että ajauduin aikoinani elokuvamusiikin pariin. Keskustelutuokion päätteeksi Morricone kirjoitti hetken jotain paperille, jonka antoi minulle. Paperilla oli Hyvät, pahat ja rumat -pääteema, omistuskirjoituksella varustettuna.

Tikanmäki ei koe oleellista eroa rock-musiikin ja elokuvamusiikin säveltämisessä.

– Minkä tahansa musiikin tekeminen on aina yhtä haastavaa, jos ottaa asian tosissaan. Säveltäminen on lopultakin aina samanlaista intuitiota ja nuottien kanssa pakertamista.

Parhaillaan säveltäjällä on työn alla Maisemakuvia Suomesta osa 2, joka ilmestyy ensi vuonna, jolloin tulee kuluneeksi 25 vuotta ensimmäisen osan ilmestymisestä. Tekeillä on lisäksi elokuvamusiikkia molemmille Kaurismäille, ja tulevana kesänä Filmiorkesterikin aktivoituu esiintyen muun muassa Sodankylän elokuvafestivaaleilla. (STT)

Menot