Uutiset

Vormulalla väärät tiedot hoitajaresepteistä ja sairaanhoitajien muuntokoulutuksesta

Torstain lehdessä oli Juhani Vormulan kirjoitus hoitajaresepteistä ja muuntokoulutuksesta. Kirjoituksessa oli asiavirhe, joka koski sairaanhoitajille tarkoitettua muuntokoulutusta lääkäriksi. Ehdotusta ei suinkaan ajanut ministeri Paula Risikko (kok.) vaan ministeri Maija Rask (sd.). Asian olisi voinut tarkistaa vaikka sosiaali- ja terveysministeriöstä. Tietoni perustuvat siihen, että olen itse ollut neuvottelemassa asiasta ministeri Raskin kanssa.

Sairaanhoitajaliitto vastusti muuntokoulutusta, koska se ei mielestämme ollut tarpeellinen. Ne sairaanhoitajat, jotka haluavat vaihtaa ammattia, hakeutuvat normaalin pääsykoekäytännön kautta opintoihin. Ehdotus oli mielestämme absurdi siitäkin syystä, että lääkärin ja sairaanhoitajan ammatit ovat eri ammatit. Yhteinen toimiala ja yhteiset potilaat eivät tee niistä samoja. Sairaanhoitaja ei ole alemmin koulutettu lääkäri vaan itsenäinen ammattilainen.

Vormulan tulkinta reseptinkirjoitusoikeudesta oli myös virheellinen. Maailmalla on runsaasti esimerkkejä onnistuneista käytännöistä. Joka maassa on tehty hieman erilainen sovellus. Työnjako terveysalalla ei ole mikään kiveen hakattu yleismaailmallinen asia, vaan perustuu aikoinaan tehtyihin sopimuksiin, niin myös Suomessa. Nyt kyseessä olevassa lakiuudistuksessa ja sitä tarkentavassa asetuksessa lääkärin ja sairaanhoitajan vastuut on määritelty yksiselitteisesti.

Tarpeettomista antibioottihoidoista ei uudistuksessa tarvitse olla huolissaan. Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että sairaanhoitajat käyttävät enemmän lääkkeettömiä hoitovaihtoehtoja kuin lääkärit. Kohonneita lääkekuluja ei myöskään kannata pelätä, koska lääkkeen määrääminen perustuu potilaan tarvitsemaan hoitoon, ei ammattilaisen oikeuteen määrätä lääkkeitä. Lakimuutos ei lisää tulehdustauteja väestössä.

Joskus lainsäädännön uudistaminen lähtee liikkeelle työelämässä jo tapahtuneiden muutoksien pakottamana, niin myös tämä. Uudistus poistaa laittomat käytännöt, joissa sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja täyttää valmiiksi allekirjoitetun tai potilaan henkilötietoja vaille valmiin reseptin. Toisin sanoen laillistaa tilanenteen, jossa sairaanhoitaja on määritellyt lääkityksen tarpeen itsenäisesti.

Sairaanhoitajaliitto tukee uudistusta myös siksi, että se mahdollistaa joustavamman ja nopeamman hoitoon pääsyn. Potilaan ei tarvitse käydä usealla vastaanotolla. Uudistus ei toki ratkaise kaikkia terveydenhuollon ongelmia, muun muassa johtamisjärjestelmät kaipaavat perusteellista uudistusta.

Niin vaikutusvaltainen ei Lääkäriliittokaan ole, että sairaanhoitajia koskevia lakimuutoksia ajettaisiin läpi vain sen kiusaksi.

Katriina Laaksonen

puheenjohtaja

Suomen sairaanhoitajaliitto

Päivän lehti

21.1.2020