Uutiset

Vossikka-ajurit ilmiriidassa polkupyöräriksojen kanssa New Yorkissa

New Yorkin kaupunki on parhaillaan säätämässä lakia, jolla ensimmäisen kerran kaupungin historiassa säännellään polkupyöräriksojen toimintaa. Riksojen määrä kaupungissa on muutamassa vuodessa kasvanut noin kolmeen sataan ja kasvaa edelleen.

Sääntöjä ovat vaatineet erityisesti kaupungin vossikka-ajurit, joiden mielestä villinä ajelevat riksat vievät heiltä asiakkaat.

Hyväksymiskierroksella olevan riksalain mukaan polkupyörätaksien kuljettajien tulisi olla vähintään 18-vuotiaita ja heiltä vaadittaisiin ajokortti sekä vastuuvakuutus onnettomuuksian varalta.

Riksan kyytiin saisi ehdotuksen mukaan kerrallaan ottaa enintään kaksi aikuista ja yhden alle kolmevuotiaan lapsen. Lisäksi kilpailevien vossikkayrittäjien vaatimuksesta riksoilta kiellettäisiin pääsy kaupungin puistoihin. Uusien säädösten mukaan riksoissa pitäisi myös olla vedenkestävät jarrut, valot ja turvavyö kullekin matkustajalle.

”Kunto kasvaa”

Suurin osa riksanpolkijoista on opiskelijoita, jotka vuokraavat pedicabiksi kutsutun polkupyörätaksin käyttöönsä 30-40 dollarilla päiväksi kerrallaan. Maksettuaan vuokran he saavat pitää loput tienestit itsellään. Taksan nyrkkisääntö on dollari per minuutti. Lisämaksua peritään jos asiakas on poikkeuksellisen painava tai reitille sattuu pahoja ylämäkiä.

– Kyllä tässä kunto kasvaa, kertoo kolmena päivänä viikossa riksaa ajava Tom Webster.

Hänen mukaansa riksakiellon säätäminen kaupungin puistoihin olisi epäreilua kilpailun rajoittamista.

– Kyllä meille täällä olisi kaikille tilaa, Webster suree hyvän tienestiapajan mahdollista sulkeutumista.

Riidan toisen osapuolen, hevosajurien mukaan on ollut epäreilua, että riksoja eivät ole koskeneet minkäänlaiset viralliset määräykset samalla kun vossikoiden määrää ja taksoja valvotaan tarkasti. Lisäksi ajurit joutuvat maksamaan luvistaan kaupungille joka kuukausi lähes kolme tuhatta dollaria per kiesi. Riksoilta ei tähän asti vaadittu mitään maksua, ja uudessakin laissa pakollinen rekisterimaksu on vain 125 dollaria vuodessa.

Pitkät perinteet

Turisteja ajeluttavat vossikat ovat kuuluneet varsinkin Keskuspuiston etelälaidan maisemaan jo 1800-luvulta. Aasiasta New Yorkiin rantautuneet riksat ovat näkyneet kaupunkikuvassa vasta viitisen vuotta. Niin kauan, kun muutamat harvat riksat pysyivät Chinatownin ja SoHon turistikortteleissa Ala-Manhattanilla, hevosajureilla ei ollut mitään niitä vastaan.

Tilanne muuttui kun riksojen määrä alkoi kasvaa useisiin satoihin, ja uudet polkijat äkkäsivät Keskuspuiston mehevät turistimarkkinat.

Mika Horelli

Päivän lehti

9.7.2020