fbpx
Uutiset

VR tuo maskipakon Ekstra-luokkaan: kaikille jaetaan oma maski ja lippuun kuuluu tyhjä paikka vieressä – junan henkilökunta puuttuu maskittomuuteen

VR:n kaukojunien Ekstra-luokkien maskipakko asetetaan asiakkaiden toiveesta. Muissa vaunuissa voimassa on ainoastaan vahva suositus maskin käytölle. Jos Ekstra-luokan matkustajalla ei ole maskia, henkilökunta voi äärimmäisenä keinona siirtää tämän muualle junaan.
VR on suositellut kasvomaskien käyttöä kaikissa junissa siitä lähtien, kun THL antoi maskisuosituksen 13. elokuuta. Kuva on otettu syyskuun alussa Parkanon rautatieasemalla. Kuva: AULIS ALATALO
VR on suositellut kasvomaskien käyttöä kaikissa junissa siitä lähtien, kun THL antoi maskisuosituksen 13. elokuuta. Kuva on otettu syyskuun alussa Parkanon rautatieasemalla. Kuva: AULIS ALATALO

Kaukoliikenteen junien Ekstra-luokassa on maskipakko 26. lokakuuta alkaen. Lisäksi VR rajaa Ekstra-luokan matkustajien määrän puoleen poistamalla käytäväpaikat myynnistä.

26. lokakuuta alkaen Ekstra-luokan lippuun sisältyy tyhjä viereinen paikka sekä kasvomaski, jonka matkustaja saa konduktööriltä heti junamatkan alussa. Omaakin maskia voi käyttää.

VR:n matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola kertoo, että junan henkilökunta puuttuu maskittomuuteen.

– Uskomme, että tilanteet, joissa on tarve puuttua, ovat todennäköisesti hyvin harvinaisia. Ekstra-luokkaan hakeudutaan korona-aikana muun muassa juuri maskipakon takia.

Simola ei erittele tarkemmin keinoja, joilla junahenkilökunta Ekstra-luokan matkustajan maskittomuuteen voi puuttua.

– Meillä on erinomainen henkilökunta, jonka ammattitaitoon luotan täysin tilanteen ratkaisemiseksi. Äärimmäinen keino on ohjata matkustaja junassa osastoon, jossa ei ole maskipakkoa.

Tällä hetkellä voimassa olevan lainsäädäntö ei mahdollista varsinaista maskipakkoa, mutta yksityinen palveluntarjoaja voi sellaisen asettaa. Tätä korostettiin esimerkiksi tiistaina tiedotustilaisuudessa, jossa kerrottiin pääkaupunkiseudun uusista koronalinjauksista ja -suosituksista.

Suurimmassa osassa junia vahva maskisuositus

Maskisuositus on edelleen voimassa kaikissa kauko- ja lähiliikenteen junissa, mutta maskipakko koskee ainoastaan kaukoliikenteen Ekstra-luokkaa. VR:n mukaan junissa ei ole todettu yhtään tartuntaketjua.

Kaukoliikenteen InterCity- ja Pendolino-juniin kuuluvan Ekstra-luokan lisämaksu vaihtelee 6,90 ja 19,90 euron välillä matkan pituudesta ja ajankohdasta riippuen.

– Ekstra-luokan asiakkaat ovat olleet keskimääräistä enemmän maskipakon kannalla. Tästä syystä asiakastarpeeseen vastaaminen on ensisijainen syy maskipakolle. Toissijainen syy on se, että Ekstraan pystytään käytännössä järjestämään kaikista helpoiten sekä väljempi istuminen että maskipakko.

VR:n mukaan maskipakon ottaminen käyttöön juuri Ekstrassa on luontevaa, koska vaunusta ei ole yleistä läpikulkua muualle junaan. Ekstrassa matkustavat voivat myös tilata ravintolavaunun tuotteita suoraan omalle paikalle.

Kaikki eivät voi käyttää kasvomaskeja terveydellisistä syistä. Tämä on Simolan mukaan yksi syy sille, että vajaan kolmen viikon päästä alkava maskipakko Ekstra-luokassa julkistettiin jo nyt.

– Suurimmassa osassa junia on vahva maskisuositus, mutta pakkoa ei ole. Asiakas voi valita junasta sellaisen osaston, jossa on voimassa hänelle terveydellisen tai muun syyn takia sopiva suositus tai pakko.

Parhaimmillaan puolet matkustajista käyttää maskeja junassa

VR:n mukaan kasvomaskien käyttö on lisääntynyt junissa viime viikkojen aikana. Vaihtelua on vielä jonkin verran, mutta parhaimmillaan joillakin junavuoroilla maskeja käyttää yli puolet matkustajista.

– Kohtalaisen hyvin ja kattavasti matkustajat käyttävät maskeja jo nyt, Simola sanoo.

VR:n tuoreen asiakaskyselyn mukaan 48 prosenttia asiakkaista kokee, että kasvomaskien käyttöpakko luo turvallisuuden tunnetta. 54 prosenttia vastaajista on myös huolestunut muiden matkustajien suojavarusteiden käytöstä.

VR:n verkossa toteutettuun asiakaskyselyyn osallistui yhteensä noin 1800 vastaajaa 24.–28. syyskuuta

Turvallisuustoimet junissa

VR:llä on ollut junissa käytössä terveysturvallisuutta parantavia toimenpiteitä jo viime keväästä lähtien. Yhteensä toimenpiteitä on yli sata.

Kesän alussa kasvomaskit ja käsidesi tulivat myyntiin junissa.

Elokuun puolivälissä annetun virallisen maskisuosituksen myötä VR alkoi suositella maskin käyttöä sekä kauko- että lähijunissa matkustaville. Henkilökunta käyttää maskia junissa koko työvuoronsa ajan.

Lipunmyynnissä algoritmit maksimoivat etäisyyden muihin matkustajiin.

Peruslipun lisäksi vierestä voi ostaa tyhjän paikan tavallista istumapaikkaa edullisempaan hintaan. Esimerkiksi välillä Helsinki-Tampere tyhjän paikan varaaminen viereen maksaa aikuisen säästölipulla 3,20 euroa ja peruslipulla 8 euroa. Tyhjän paikan voi ostaa kaikista vaunuista, kunhan se sijaitsee istumapaikan vieressä.

VR ei enää myy yksittäisiä hyttipaikkoja, vaan hytin voi varata peruslipun oston yhteydessä maksimissaan neljän hengen seurueelle. Hytin hinta riippuu reitistä, matkustusajankohdasta, matkustajien lukumäärästä sekä siitä, kuinka lähellä lähtöä matkan ostaa.

Junissa on varauduttu mahdollisiin tartuntaepäilyihin. VR on laatinut ohjeistuksen yhdessä THL:n kanssa, ja junahenkilökunta toimii sen mukaisesti.

Menot