fbpx
Uutiset Helsinki

VTV:n Yli-Viikari Ylellä: En ole syyllistynyt virkarikoksiin

Yli-Viikarin mukaan hänen henkilökohtaiselle tililleen virkamatkoista maksetut lentopisteet rinnastuvat henkilökohtaisiin tietoihin, kuten esimerkiksi luottokorttitietoihin, jotka eivät kuulu työnantajalle.
VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari Kuva: Heikki Saukkomaa
VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari Kuva: Heikki Saukkomaa

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtaja Tytti Yli-Viikari sanoo, ettei ole syyllistynyt virkarikoksiin kummassakaan asiassa, joista on aloitettu esitutkinta. Yli-Viikari kommentoi häneen kohdistuneita väärinkäytösepäilyjä ensimmäistä kertaa mediassa Ylellä Arto Nybergin ohjelmassa sunnuntaina.

Asiat eivät Yli-Viikarin mukaansa myöskään vaikuta hänen edellytyksiinsä toimia pääjohtajana.

Yli-Viikarin mukaan kohun keskellä olevien asioiden taustoja tai selittäviä tekijöitä ei tiedetä tarkasti. Hän sanoi katuvansa, ettei ole aikaisemmin astunut julkisuuteen selvittämään kantaansa.

Yli-Viikari kertoi saaneensa viestejä, joissa on painostettu eroamaan virasta pääjohtajana. Hän ei kuitenkaan yksilöinyt, kuka häntä on painostanut.

–  Tarkastusviraston pääjohtajan tehtävässä pitää sietää painetta. Kyseessä on riippumaton tehtävä ja tästä tehtävästä ei voi luopua, koska silloin olisi ennakkotapauksena tuleville pääjohtajille, Yli-Viikari sanoi.

Rinnastaa lentopisteet henkilökohtaisiin tietoihin

Julkisuudessa on puitu muun muassa Yli-Viikarin matkakuluja ja hänen niistä saamiaan Finnair-lentopisteitä, joista saadut bonukset on maksettu Yli-Viikarin henkilökohtaiselle tilille.

Yli-Viikarin mukaan lentopisteet ovat henkilökohtaisia tietoja, jotka eivät kuulu työnantajalle kuten eivät esimerkiksi terveys- tai luottokorttitiedotkaan. Hänen mukaansa kyse on periaatteesta.

Pisteitä ei hänen mukaansa kuitenkaan tule käyttää omiin, työhön liittymättömiin matkoihin. Käytäntö lentopisteiden osalta on Yli-Viikarin mukaan viraston selvityksessä.

Yli-Viikari pidätettiin virastaan viikko sitten keskusrikospoliisin (KRP) rikostutkinnan ajaksi. KRP:n tutkinnassa on kaksi asiakokonaisuutta, joista toinen liittyy viraston työntekijän kanssa tehtyyn sopimukseen ja toinen Finnair-lentopisteisiin. Yli-Viikaria epäillään päättämissopimuksen osalta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja Finnair-pisteiden osalta maksuvälinepetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Menot