Uutiset

Vuoden hämeenlinnalainen puolustaa kaupunginorkesteria

– Tämä on hieno Heikinpäivälahja, olen tosi ylpeä tästä nimityksestä, iloitsee torstaina eli Heikin päivänä Vuoden hämeenlinnalaiseksi valittu musiikkimajuri Heikki Saariaho.

Etelä-Pohjanmaan Lappajärveltä kotoisin oleva Saariaho on viihtynyt Hämeenlinnassa pitkään, ja hän aikoo pysyä hämeenlinnalaisena myös siirtyessään eläkkeelle Panssarisoittokunnan kapellimestarin tehtävistä tänä keväänä.

Yksi syy viihtymiseen on ollut se, että Hämeenlinna on muusikolle ”ihana” asuinpaikka.

– Suurin osa esiintymisistä on linjalla Helsinki-Tampere-Lahti, ja täältä on lyhyt matka joka paikkaan, hän sanoo.

Panssarisoittokunnan lisäksi Saariaho on soittanut aikoinaan myös Hämeenlinnan kaupunginorkesterissa. Hän on ehdottomasti sitä mieltä, ettei orkesterin toimintaa saisi ajaa alas.

– Näen sellaisen ratkaisun kaupungin oman kulttuuriharrastuksen vajeena. Vaikka tänne tuotettaisiin orkestereita muualta, se ei ole sama asia. Ei Lahden sinfoniaorkesteri muuta ikinä Hämeenlinnaan, vaan vain käy täällä, Saariaho pohtii.

Erityisen harmissaan hän on Sibelius-opiston opiskelijoiden puolesta, sillä heiltä menisi mahdollisuus harjoitella ammattiorkesterin kanssa.

Hämeenlinna-seuran puheenjohtaja Tarmo Palonen kertoo, että Saariahon valinnassa Vuoden hämeenlinnalaiseksi painoi hänen työnsä sotilasmusiikin ”kansanomaistamiseksi”.

– Panssarisoittokunnan perinnepäivän konsertit Hämeenkaaressa ovat olleet valtavan suosittuja.

Saariaho itse sanoo pitäneensä tärkeänä sitä, että sotilasmusiikin kuulijakunta laajenee. Panssarisoittokunta on vieraillut kouluilla, esiintynyt puistotapahtumissa ja sen solisteina on ollut esimerkiksi tangokuninkaallisia ja muita viihdemusiikin tähtiä.

– On todella mahtavaa, että Hämeenlinnaan saadaan vihdoin konserttisali. Esimerkiksi Hämeenkaaren esiintymisissä on ollut valtava työ, kun palloiluhallista on joka kerta erikseen rakennettu konserttisali. Toivottavasti vain Verkatehtaan salia ei ylihinnoitella.

Saariaho siirtyy eläkettä edeltävälle lomalle ensi maanantaina. Viimeinen työtehtävä on sitäkin mieleisempi: maanantaina julkaistaan Panssarisoittokunnan levy, johon on koottu muun muassa hämäläisten joukko-osastojen ja muiden yksiköiden kunnia- ja perinnemarssit. (HäSa)

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic