Uutiset

Vuoden lyseolainen Pekka Sauri: Raikulijoukossa olin hiljainen poika

-Lyseo oli minun aikanani vielä poikakoulu. Se oli keskeinen tekijä ilmapiirissä, jota leimasi jonkinlainen äijäkulttuuri, sanoo Vuoden lyseolaiseksi valittu filosofian tohtori, psykologi, Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr.).

-Toki meitä poikajoukossa oli moneen junaan. Omasta mielestäni olin raikulipoikien joukossa pikemminkin se hiljainen. Minulla oli harvoja ystäviä ja harrastin pääasiassa lukemista.

Rangaistuksia, kuten jälki-istuntoa hän ei muista saaneensa kertaakaan.

Koulussa Sauri oli hyvä oppilas. Hänen ei omien sanojensa mukaan tarvinnut juurikaan ponnistella saadakseen todistuksiinsa luokan parhaat keskiarvot.

-Luotin luontaiseen luonnonlahjakkuuteeni, Sauri hymähtää.

Lempiaineita hänelle lyseossa, johon kansakoulusta pyrittiin, olivat kielet. Ylioppilaskokeessa vuonna 1973 hän kirjoitti reaalin lisäksi viisi kieltä.

Se, että Sauri pyrki nimenomaan lyseoon, oli hänen oma valintansa. Ratkaiseva tekijä opinahjon valinnassa hänen mukaansa olivat kansakoulukaverit, joista useimmat pyrkivät juuri lyseoon.

Hämeenlinnaan Saurin perhe oli muuttanut Helsingistä pojan ollessa viisivuotias.

Sauri sanoo tiedostaneensa jo ennen kyseiseen opinahjoon hakeutumistaan sen pitkät perinteet tunnettuine oppilaineen, kuten Sibelius, Leino, Paasikivi.

-Lopulta meistä jokaisella on omakohtaiset prosessimme, joiden kautta pyrimme elämässä eteenpäin. Saattaa toki olla, että niitä jollain tavalla tukevat myös koulun vahvat perinteet, Sauri pohtii.

Vuoden lyseolaisen valinnan tekee lyseon entisten oppilaiden yhdistys. Tittelin voi saada entinen oppilas tai opettaja. joka toiminnassaan tuo esille juurensa entiseen oppilaitokseensa.

Vuoden lyseolainen on valittu vuodesta 1996 alkaen. Tittelin saajia ovat muun muassa musiikkitoimittaja Jake Nyman viime vuonna, toimittaja-kirjailija Juha Itkonen 2006, sanoittaja, kirjailija Vexi Salmi 2003 ja toimittaja Markku Veijalainen 2001. (HäSa)