Uutiset

Vuoden maatila -kilpailusta tila saa hyvät eväät kilpailukykynsä kehittämiseen

Pitkään maatiloja on kehitetty tuotantolähtöisesti eli tilakokoa ja tuotantotiloja suurentamalla. Sillä tavalla on saatukin paljon aikaan, mutta pienempikin tila voi olla kilpailukykyinen.

– Kilpailukyvyn parantaminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että tilakokoa pitää kasvattaa. Kannattaa ensin katsoa, mitä on tehtävissä nykyisessä tilakoossa, sanoo laatujohtaja Pirjo Jokipii Pro Agria Maaseutukeskusten liitosta.

Maatila pystyy parantamaan tulostaan ja arvioida toimintaansa samoilla kriteereillä kuin mikä muut yritys tahansa. EU-aikana on tullut yhä selvemmäksi, että maatila on yritys yritysten joukossa.

– Tulosta syntyy tai on syntymättä aivan arkipäiväisestä, päivittäisestä tekemisestä, sanoo Pro Agria Hämeen kehityspäällikkö Hilkka Halla.

Vuoden maatila -kilpailu on maatalousyrittäjälle tilaisuus testata omia toimintatapojaan. Maaseutukeskuksen arvioitsijat katsovat siinä ulkopuolisin silmin, mitä tilalla voisi tehdä entistä paremmin.

Jokipii kannustaakin hämäläistuottajia osallistumaan valtakunnalliseen Vuoden maatila -kilpailuun, koska jo kilpailuun osallistuminen antaa maatalousyrittäjälle hyvät eväät kilpailukyvyn kehittämiseen.

Vuoden maatila -kilpailun hakuaika päättyy 15. toukokuuta. (HäSa)

Päivän lehti

2.6.2020