fbpx
Uutiset

Vuodet vierivät, peli paranee

Hän on kuin vuosikertaviini – paranee vanhetessaan.

Mikko Mäenpää pelasi komean kauden KHL-liigassa Amur Habarovskin paidassa. Nyt Mäenpää pelaa MM-kisoissa, Leijonien ykköskentällisessä.

– Uran parasta jääkiekkoa… Voi se pitää paikkansa. Hyvältä tuntuu. Kova sarja varmasti kehitti, kun sain vielä paljon peliaikaa ja vastuuta, Habarovskissa 51 KHL:n ottelussa saldon 14+22=36 takonut Mäenpää miettii.

Hän aikoo kehittyä kiekkoilijana yhä.

– Olen nyt 29-vuotias ja mielestäni kehittynyt kiekkoilijana joka kauden aikana. Haluan pelata parastani 35-vuotiaana. Tai vielä sen jälkeenkin jos mahdollista. Olen huomannut, että kehittyä voi, vaikka ikää tulee. Se myös motivoi minua. On tärkeätä itsekin nähdä, että menen eteenpäin.

Mäenpää pelasi Habarvoskissa Hannu Jortikan valmennuksessa. Miksan mielestä Jortsulla oli vissi merkityksensä kehitykseen.

– Härmäläinen valmentaja ja tuttu kieli. Kyllä se auttoi. Muutenkin pidin Jortikan tavasta valmentaa. Systeemit olivat selvät. Jään ulkopuolella pystyimme kuitenkin ottamaan rennommin.

Lähemmäs Suomea

Habarovsk on kaukana, noin kahdeksan tunnin lentomatkan päässä Moskovasta ja lähellä kiinan rajaa.

– Se oli hyvä kokemus. Joskus vanhana voi katsella karttaa ja miettiä, että sielläkin tuli vuosi elettyä. Kaupungissa ei ollut mitään vikaa. Jos Habarovsk olisi pari aikavyöhykettä lähempänä Suomea, se olisi ihan huippupaikka, Mäenpää selvittää.

Pitkät pelireissut olivat myös ainutlaatuinen kokemus Mäenpäälle. Habarovskin joukkue lensi enemmän kuin mikään muu KHL-porukka. Lyhyttä pelimatkaa ei Habarovskista ole.

– Olihan se. Mutta hengissä selvittiin siitäkin kaudesta.

Mäenpää myöntää jatkavansa myös ensi kaudella KHL-liigassa. Seura kuitenkin vaihtuu.

– Siltä vaikuttaa, että uusi joukkueeni on lähempänä Suomea. Mutta ei siitä vielä enempää.

Todennäköisesti Miksa asuu perheineen ensi kauden Moskovassa. Hänen seurakseen on huhuttu Moskovan TsSKA:ta. Ja sopimus lähentelee puskaradion miljoonaa dollaria.

Jyväskylään oma koti

Mäenpää pelasi ensimmäiset liigapelinsä JYPin joukkueessa, mutta liigan huippupelaajaksi hän nousi HPK:ssa ja Jukka Jalosen valmennuksessa. Jyväskylä on kuitenkin Mäenpään tuleva kotikaupunki. Hänen vaimonsa on sieltä kotoisin ja Jyväskylään on kohta rakentumassa Miksan perheelle oma kotitalo.

– Olen Tampereelta kotoisin ja se on nasta paikka. ja niin on myös Hämeenlinna. Jyväskylään olemme kuitenkin asettumassa. Sinne alamme rakentaa, itse asiassa huomenna alkaa siinä projektissa tapahtua.

Jyväskylässä Miksa tunnetaan, mutta miehen omien sanojen mukaan JYP-pomo Jukka Seppänen ei ole ottanut yhteyttä. Hän tietää, ettei Mäenpää ole vielä tulossa Suomeen töihin. Voi olla, ettei ihan vähään aikaan tulekaan.

– Katsotaan nyt, mihin maailma kuljettaa, Mäenpää hymähtää.

Miksan pelipaita komeilee ikään kuin jo valmiiksi jyväskyläläisen peliravintola Matsin katossa.

– Hei, se on HPK:n paita. Ja on siellä muidenkin pelaajien paitoja, mies kuittaa.

Hammas lähti, kuume tuli

Mäenpään kevät ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Hetken näytti jo siltä, että MM-kisat jäävät väliin. Mäenpää oli kuumeessa leirityksen aikana, mutta toipui juuri sopivasti viimeiseen EM-sarjan turnaukseen. Brnon jäällä Tshekissä hän onnistui ja lunasti kisapaikkansa.

– Harjoitusottelussa Norjaa vastaan menetin hampaani. Ei siinä vielä mitään, mutta hampaan lähtöä seurasi bakteeritartunta ja minulle nousi 40 asteen kuume. Onneksi ehdin toipua, Mäenpää selvittää.

Leijonissa hän pelaa hyvän kaverinsa Juuso Hietasen pakkiparina ja on tyytyväinen.

– Ainakin minua auttaa hirveästi, kun saan pelata Juuson kanssa. Oli vuosi 2006 (HPK:ssa), kun ensimmäisen kerran pelasimme parina. Homma toimi ensimmäisestä vaihdosta alkaen. Olen muutenkin Juuson kanssa paljon tekemisissä. Olemme naureskelleetkin sitä, että jään ulkopuolella emme ikinä puhu jääkiekosta. Ei tarvitse ja se on hyvä.

Miksa muistelee hymyssä suin, ettei kaikkien kanssa mennyt Kerhossakaan yhtä sutjakkaasti.

– Tuuski (Marko Tuulola) piirteli kaikenlaisia kuvioita, jotta kaikki menisi hyvin. Meikäläisen rajallinen älyllinen kapasiteetti ei aina riittänyt ymmärtämään niitä piirustuksia, Miksa naurahtaa. (HäSa)

Asiasanat

Menot