fbpx
Uutiset

Vuokratalojen siivousta ei ole kilpailutettu

Kaupungin tytäryhtiön Hämeenlinnan Asuntojen ylimmällä johdolla on läheinen yhteys yhtiölle siivous- ja talonmiespalveluja tuottaviin yrityksiin.

Hämeenlinnan Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Matti Riekkola sekä toimistopäällikkö, isännöitsijä Jaana Tonteri istuvat hämeenlinnalaisen Siivouslinja Oy:n hallituksessa. Patentti- ja rekisterihallinnon mukaan yksityisomistuksessa oleva Siivouslinja Oy vastaa Hämeenlinnan Asuntojen kantakaupungin kiinteistöjen siivouksesta.

Riekkola toimii Siivouslinja Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Hänen ja Tonterin lisäksi hallituksessa istuvat Siivouslinjan toimitusjohtaja Asta Mässi sekä yrittäjä Anssi Koskela. Koskela omistaa Aluetalonmies A. Koskela -yrityksen, joka huolehtii Hämeenlinnan Asuntojen talonmiespalveluista kantakaupungissa ja Hauholla.

Sekä Siivouslinja että Aluetalonmies A. Koskela ilmoittavat osoitteekseen saman kerrostaloasunnon Katumalla.

Riekkola ei näe ongelmaa

Toimitusjohtaja Riekkola selittää kaksoisrooliaan sillä, että Hämeenlinnan Asunnot on yksi Siivouslinjan perustajaosakkaista. Siivouslinja ei ole kuitenkaan yhtiön tytäryhtiö, vaan Hämeenlinnan Asunnot on mukana vähemmistöosakkaana.

Riekkola ei näe asiassa mitään ongelmaa.

– Tämä on mielenkiintoinen kysymys, ettei yhtiö saisi rakentaa palvelujärjestelmää, jossa se on itse mukana. En ymmärrä tällaista ajatusta ollenkaan. Osakeyhtiö toimii osakeyhtiönä, eikä siinä mielestäni ole minkäänlaista jääviysproblematiikkaa.

Eli kummassakin roolissa katsot aina kummankin yhtiön etua?

– Kyllä, näin se menee.

Kilpailutusta voidaan harkita

Riekkolan mukaan Siivouslinja perustettiin kymmenisen vuotta sitten, kun Hämeenlinnan Asunnot ei ollut tyytyväinen yhteistyöyritystensä tuottamaan siivouspalveluun.

– Silloin tehtiin tällainen järjestelmä. Aikanaan pohdittiin, että nyt tehdään näin ja katsotaan sitten, miltä maailma näyttää. Eli ei se ole mikään iäisyyskysymys, että pitää maailman tappiin olla tällä lailla. Mutta nyt on näin, Riekkola selvittää yhtiön syntyvaiheita.

Hämeenlinnan Asunnot on varmaan kuitenkin kilpailuttanut siivouspalvelunsa?

– Kun järjestelmä luotiin, sitä lähdettiin tekemään kokeiluluontoisesti ja miettien, miltä se tuntuu. Nyt on voimassaoleva sopimus, joka jatkuu aina pätkän kerrallaan ja siinä kohtaa harkitaan asiaa.

– Käännetään kysymys näin päin: Jos on tilanne, että ollaan ihan puhtaasti markkinoiden armoilla, miten se matematiikka toimii. Siivouslinjan siivooja saa työehtosopimuksen mukaisesti samaa palkkaa kuin kansainvälisen yhtiön palveluksessa oleva siivooja. Meidän yhtiön ei tarvitse kuitenkaan maksimoida hallintokuluja eikä rakentaa osakkeenomistajille hirveitä voittoja.

– Näitä problematiikkoja pitäisi miettiä ihan eri kantilta kuin että aina ensimmäiseksi mietitään, että nyt se pitää kilpailuttaa, että saadaan vähän halvemmalla, jonka jälkeen ei saada käytännössä mitään paitsi halpa hinta.

Onko siis näin, ettei siivouspalveluja tarvitse kilpailuttaa?

– Me kyllä varmaan kilpailutetaan tämä asia jossain vaiheessa. Kun tässä pitäisi saada systeemit ja työt toimimaan ja palvelut ja laatu järkevään kokonaisuuteen, että tiedetään, miten se voi näin olla ja sitten pohditaan sitä kysymystä.

– Tämä sopimuskausi mennään joka tapauksessa loppuun ja sitten mietitään, mitä sitten tehdään, Riekkola vastaa. (HäSa)

Menot