Uutiset

Vuonojen kätköistä löytyy elämää

Seinäminä nousevat vuoret ja meren vuonot rajaavat maiseman Tromssassa. Pohjois-Norjan suurin kaupunki sijaitsee saarella, jonne pääsee siltojen yli tai syvän tunnelin läpi.

Tromssalaiset asuvat arktisen luonnon, usein äärimmäisten olosuhteiden keskellä. Silti kaikki näyttää toimivan. Ihmiset palvelevat iloisesti siisteissä kahviloissa, kaupoissa ja hotelleissa. Öljyllä vaurastuneessa maassa kansalaisten ei tarvitse pingottaa jokaisen kruunun perään.

He saattavat tarjota ilmaisia näytteitä turistille ostoksilla. Kahvilassa espresson saa jopa halvemmalla kuin Suomessa.

Hotelleissa yöpymisen hintaan kuuluu usein aamupalan sekä iltapäiväkahvin lisäksi iltapala, joka tarkoittaa tasokasta seisovaa päivällispöytää.

Lentokenttien, sileiden maanteiden, tiheiden bussivuorojen ja lauttojen verkosto takaa, että Pohjois-Norjassa on vaivaton liikkua, vaikka toki matkoihin saa varata runsaasti aikaa.

Automatkailijan lähikohteeksi Tromssasta sopii Kvaløyan saari. Sen ehtii kiertää päivässä ja nähdä samalla saaren vaihtelevat maisemat. Sen läntisimmistä kylästä Sommarøysta voi ihailla Atlantin valtamerta.

Yötön yö kestää näin pohjoisessa kaksi kuukautta toukokuulta heinäkuun lopulle. Pitkälle syksyyn saakka pääsee patikoimaan, kalastamaan tai erilaisille elämysmatkoille.

Valasretkillä norjalaiset lupaavat, että turisti todellakin näkee merellä valaita tai delfiinejä.

Syksyllä ja talvella Pohjois-Norjaan tullaan katselemaan revontulia. Bussit kuljettavat matkailijoita päivittelemään taivaan tulia. Retkiä johtavat oppaat on koulutettu Tromssan yliopistossa.

– Talvi on nouseva tuote turismissa, toimitusjohtaja Geir P. Stokke arktisesta Polaria-tiedekeskuksesta kertoo.

Vaikka Tromssa on ulkoilijan paratiisi, myös kaupungista voi nauttia.

Autoliikenne Tromssassa ohjataan tunneleihin, joten ydinkeskustassa saa kävellä rauhassa liikenteeltä. Villisti vanhaa ja uutta yhdistelevä arkkitehtuuri on kuin norjalainen luonto, äärimmäisyyksien vastakohtia täynnä.

Koko perheen kohteeksi sopii elämyskeskus Polaria, jossa voi perehtyä elämään ja luontoon arktisilla alueilla. Sinne on koottu tietoa naparetkeilijöistä.

Avaran näkymän kaupunkiin saa, kun nousee gondolihissillä eli Fjellheisenilla läheiselle tunturivuorelle. Paluureissulla voi laskeutua Jäämeren katedraaliin, joka on 1965 valmistunut, norjalaisen arkkitehti Jan Inge Hovikin suunnittelema kirkko.

Katedraalista johtaa keskustaan silta, jonka lähellä sijaitsee Polarmuseet, pieni kalastuksesta, hylkeenpyynnistä ja poroelinkeinosta kertova museo.

Kalaa on Tromssassa aina tarjolla, yleisimmin turskaa eri muodoissaan. Myös Jäämeren kuningasrapuja tai valasta voi löytää tasokkaimmista ravintoloista.

Janojuomaksi kelpaa vuoriston uumenista laskeva Tromssan hanavesi. Jos haluaa maistella paikallista olutta, kannattaa kävellä Ølhalleniin, Tromssan vanhimpaan pubiin. Paikallinen Mack-panimo sijaitsee ravintolan vieressä.