fbpx
Uutiset

Vuorentaan kappeli saa uuden krematoriouunin

Vuorentaan kappelia laajennetaan uutta krematoriouunia varten. Kyseessä on Hämeenlinnan seurakuntayhtymän merkittävin hanke moniin vuosiin.

Vuorentaan kappeli, hautausmaa ja krematorio valmistuivat vuonna 1971. Krematorion uuni peruskorjattiin viimeksi vuonna 2002. Uuden krematoriouunin rakentaminen on ollut suunnitteilla jo useamman vuoden ajan, sillä vanha uuni on teknisesti vanhentunut ja huonokuntoinen.

Samalla tuhkausmäärät ovat kasvaneet. Nykyisin 65 prosenttia vainajista tuhkataan. Vuorentaan krematoriossa tuhkataan vuosittain toista tuhatta vainajaa.

-Asiaa valmistellut työryhmä on selvittänyt eri vaihtoehtoja uunin uusimiseksi. Ryhmä päätyi esittämään laajennusosan rakentamista uudelle uunille Vuorentaan kappelin yhteyteen, jolloin muutama vuosi sitten uusitut kylmäsäilytystilat voidaan hyödyntää, toteaa Hämeenlinnan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Eija Rantala.

Laajennusosa on suuruudeltaan 250-300 neliötä. Koko hankkeen hinnaksi arvioidaan noin kaksi miljoonaa euroa. Uusi krematorio rakennetaan nykyaikaista tekniikkaa hyödyntäen ja se mahdollistaa muun muassa entistä paremman savukaasujen puhdistuksen ja lämmön talteenoton.

-Uudella krematoriouunilla ja siihen liittyvällä tekniikalla pyritään myös energiasäästöön ja samalla valmistaudutaan savukaasupäästöjen tiukentuviin määräyksiin, Rantala toteaa.

Kirkollisvero säilyy ennallaan

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän kirkollisvero säilyy tulevana vuonna ennallaan 1,15 prosentissa. Yhtymän kirkollisveroprosentti on valtakunnan alhaisimpia.

Talousarviossa seurakuntayhtymän toimintamenoiksi arvioidaan 13,8 miljoonaa euroa ja taloutta tasapainotetaan 600 000 euron omaisuuden myynneillä. Yhtymä myy asunto-osakkeita, tontteja ja maa-alueita, kuten edellisinä vuosina. Tilikauden alijäämäksi ennustetaan noin 385 000 euroa.

Talousarvion lähtökohtana on ollut, ettei henkilöstöä vähennetä eikä lomauteta vuoden 2012 aikana. (HäSa)

Menot