Uutiset

Vuosaaren palkkamurhatutkinnassa uusi käänne: asianajaja vahvistaa Jari Aarnion kiinnioton – tämä tiedetään nyt

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on otettu kiinni, vahvistaa Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi Lännen Medialle.

STT ja Helsingin Sanomat uutisoivat keskiviikkona, että Aarnio olisi otettu kiinni Vuosaaren vanhan palkkamurhajutun vuoksi.

Vuonna 2003 tapahtuneessa palkkamurhassa tapettiin ruotsalais-turkkilainen rikollinen Volkan Ünsal. Neljä ihmistä tuomittiin murhasta aikanaan elinkautisiin vankeusrangaistuksiin, mutta tutkinta on avattu uudelleen.

Leppiniemi vahvisti keskiviikkoiltana, että Aarnio otettiin kiinni iltapäivällä. Leppiniemi sai kuulla kiinniotosta median kautta. Aarnion kiinniotossa on STT:n ja HS:n mukaan kyse siitä, ettei Aarnio olisi Helsingin huumepoliisin päällikkönä estänyt murhaa, vaikka hän tiesi siitä.

Leppiniemi kertoi keskustelleensa Aarnion kanssa kiinniotosta ja epäilystä.

Aarnion kanta on Leppiniemen mukaan se, ettei tutkinnassa tullut aikanaan poliisin tietoon seikkoja, joiden perusteella olisi voinut puuttua suunnitteilla olleeseen palkkamurhaan.

Leppiniemen mukaan asia etenee painollaan.

– Kuulustelut alkavat torstaina, hän sanoi LM:lle.

Hän ei ottanut kantaa siihen, miten Aarnio reagoi kiinniottoon.

Helsingin hovioikeus vapautti kesällä Aarnion odottamaan ratkaisua huumetynnyrijutusta, jossa hän on syytettynä yhdessä United Brotherhood -jengin entisen päällikön Keijo Vilhusen kanssa.

Aarnio ja Vilhunen on tuomittu käräjäoikeudessa 10 vuoden vankeusrangaistuksiin muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Lisäksi Aarnio on tuomittu lainvoimaisesti rikoksista niin sanotussa seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvässä haarassa.

”Henkilöä epäillään laiminlyömisestä”

Rikostutkinnan poliisia koskevan haaran tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto vahvisti, että poliisilla on käynnissä esitutkinta, jossa on epäiltynä virkamies. Haavisto ei kuitenkaan kommentoinut kiinniotetun henkilöllisyyttä.

– Henkilöä epäillään laiminlyömisestä estää ja paljastaa henkirikoksen suunnitelman, jonka seurauksena Volkan Ünsal joutui henkirikoksen uhriksi vuonna 2003, sanoi Haavisto.

Ruotsalais-turkkilainen Ünsal murhattiin yksityisasunnossa Helsingin Vuosaaressa. Ünsal oli osallinen Tukholman lentokentällä 2002 tehtyyn rahakuljetusryöstöön, jonka jälkeen hän oli jonkin aikaa todistajansuojeluohjelmassa. Ünsal puhui muista ryöstäjistä poliisille ja kätki ryöstörahat.

Myös entinen rikollispomo Keijo Vilhunen on otettu kiinni, STT kertoo.

Vilhusen asianajaja Markku Fredman ei suostunut kommentoimaan asiaa Lännen Medialle.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario, tutkinnanjohtaja Markus Laine kertoi, että Joensuun lähellä otettiin keskiviikkona kello 15:n jälkeen kiinni vuonna 1960 syntynyt siviilihenkilö, mutta ei kommentoi kiinniotetun henkilöllisyyttä. Laine kertoo, että miestä epäillään murhasta. Kiinniotettu ei ollut yksi niistä, jotka aikanaan tuomittiin palkkamurhasta.

– Häntä epäillään osallisuudesta murhaan mutta ei kuitenkaan aktiivisesta osallistumisesta itse tekoon, Laine muotoilee LM:lle.

”Ei todellakaan pienintäkään epäilystä”

Aiemman tutkinnan aikaan väkivaltarikosyksikön yleisjohtajana Helsingin poliisissa toimi Kari Tolvanen. Tolvanen on nykyisin kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja.

Tolvanen vahvistaa Lännen Medialle STT:n ja HS:n tiedon, että häntä on kuultu uudessa tutkinnassa todistajana. Todistamisesta on aikaa Tolvasen mukaan toista kuukautta.

Hänen mukaansa suurin syy uudelle tutkinnalle on se, että vanhat epäillyt eivät puhuneet tutkinnassa. Nyt tilanne on toinen. Tolvasen mukaan palkkamurhan rikostutkinta tehtiin aikanaan niin hyvin kuin mahdollista.

– Ei todellakaan ollut pienintäkään epäilystä Jari Aarniosta mihinkään, hän sanoo.

Neljä ihmistä tuomittiin aikanaan murhasta. Ünsalin ruumista ei koskaan löydetty.

– Täytyy muistaa, että senhetkisen tiedon valossa kukaan näistä epäilyistä ei tunnustanut eikä puhunut mitään.

– En missään nimessä hyväksy väitettä, että juttu tutkittiin huonosti, hän toteaa.

Jos poliisi esittää käräjäoikeudelle henkilöiden vangitsemista, on vaatimus tehtävä viimeistään pidätyksen kolmantena päivänä.

Mainos