fbpx
Uutiset

Vuosien valmistelu parin tunnin paraatiin

Panssariprikaatin taisteluvaunut jyräävät tänään Tampereen keskustassa, kun kaupungissa järjestetään itsenäisyyspäivän valtakunnallinen sotilasparaati.

Paraatikatselmus, ohimarssi ja kalustoesittely kestävät nelisen tuntia, mutta niihin on valmistauduttu jo useiden vuosien ajan. Mitään ei ole haluttu jättää sattuman varaan.

-Näin isoja valtakunnallisia tapahtumia suunnitellaan valmiiksi noin viideksi vuodeksi eteenpäin. Meillä yksiköissä taas tiedetään varmuudella mihin osallistutaan viimeistään kahta vuotta ennen tapahtumaa, panssariprikaatin “paraativastaavaksi” nimetty komendantti Jouni Korhonen kertoo.

Kauan ennen paraatia alkaa myös järjestelyjen laatiminen paraatikaupungin virkamiesten kanssa. Vuotta ennen paraatia valmistuvat suunnitelmat liikenteen ohjaamisesta ja muista käytännön järjestelyistä.

-Itsenäisyyspäivän paraati on onneksi aina hiljaisena pyhäpäivänä. Lippujuhlapäivän paraatissa kesäkuun neljäntenä on aina enemmän haastetta, kun toimitaan arkipäivänä muun yhteiskunnan eläessä ympärillä omaa elämäänsä, Korhonen sanoo.

24 tuntia ennen alkaa tapahtua

Kun ohimarssiin on aikaa tasan vuorokausi, alkaa panssariprikaatissa melkoinen logistinen operaatio.

Prikaati tuo paraatiin kolme taistelupanssarivaunua, kaksi rynnäkkövaunua, tutka-ajoneuvon, kaksi ilmatorjuntatykkiä, moottoripyörälähettejä, sotilaspoliiseja liikenteenohjaustehtäviin sekä noin 150 miestä. Lisäksi kalustoesittelyyn tarvitaan vielä neljäs panssarivaunu.

Sotilasläänin esikunta on tilannut alueensa yksiköiltä paraatiin tarvittavan kaluston. Kaikki kuljetukset taas on aikataulutettu valmiiksi, jotta Tampereen päässä kaikki sujuisi jouhevasti.

Paraati on kuin iso kone, jossa on tuhansia liikkuvia osasia. Ei siis ihmekään, että Jouni Korhonen kulkee vuorokautta ennen paraatia ympäriinsä paksun ohje- ja aikataulupaperinipun kanssa ja hänen puhelimensa soi jatkuvasti.

Varusmiehet ohjaimissa

Maanantaina puoliltapäivin panssarivaunuhallien ulkopuolella seisoo neljä Leopard-taistelupanssarivaunua. Vaunut on pesty ja tankattu, mutta uutta maalia ei ole pintaan sipaistu – maastokelpoinen käyttöpeli saa näyttää käytetyltä. Tasan kello 12 alkaa panssareiden ajaminen kuljetuslaveteille.

Ajoneuvoyhdistelmät siirtyvät Tampereelle moottoritietä pitkin.

-Yhdistelmä painaa yli 96 tonnia, joten se vaatii ely-keskukselta anottavan erikoiskuljetusluvan ja -reitin, Jouni Korhonen kertoo.

Ruuhkien välttämiseksi ajoneuvot viedään Tampereelle jo paraatia edeltävänä päivänä. Näin jää myös aikaa pestä matkalla tarttunut kura pois pinnasta.

Paraateissa ajoneuvoja ajavat yleensä varusmieskuljettajat. Poikkeuksen muodostavat tänä vuonna Leopardit, joiden varusmieskuljettajat ovat tärkeällä ampumaleirillä.

Paraatiajoa ei harjoitella erikseen. Korhosen mukaan se on kuin tavallisen tieliikenteen seassa ajamista – mitä nyt nopeudet ovat alhaisempia.

Kotiin ennen linnanjuhlia

Tampereella on oltu jo etukäteen huolissaan Hämeenkadun kivipinnan kestävyydestä. Jouni Korhosen mukaan manselaisilla ei ole syytä huoleen, sillä Leopardin massa jakaantuu isoille teloille, joita on pehmennetty kumilapuilla.

-Kunhan vältetään paikallaan kääntymisiä, niin ei sen pinnan pitäisi miksikään mennä Korhonen lupaa.

Paraatin jälkeen panssarijoukoilla ei kestä vuorokautta palata takaisin varuskuntaan. Panssarit ajetaan paraatireitiltä suoraan kuljetuslaveteille ja liikenteestä riippuen pääjoukon pitäisi olla takaisin varuskunnassa kello 16.

Sen jälkeen ehtii vielä hyvin kotiin katsomaan linnanjuhlia televisiosta. (HäSa)

Menot