fbpx
Urheilu Uutiset

Vuosikymmenten odotus on ohi – Suomi on miesten jalkapallon arvoturnauksessa

Liechtenstein helposti nurin, EM-turnaus on totta
Helsingin kansalaistori räjähti riemuun ottelun päättyessä.

Nyt se ei ole enää unelmaa, vaan täyttä totta. Suomi pelaa miesten jalkapallon arvoturnauksessa kautta aikain ensimmäisen kerran, kun Euroopassa otellaan maanosan mestaruudesta.

Huuhkajien kisamatka sinetöityi Helsingissä Töölön stadionilla hurmioituneen kotikatsomon edessä, kun Liechtenstein kukistui EM-karsinnan viimeistä edellisellä kierroksella 3–0 Teemu Pukin viimeisteltyä kahdesti ja Jasse Tuomisen kerran.

–  Fantastinen saavutus. Ehkä tämän käsittää vasta vähän myöhemmin, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva kertoi Viasatin haastattelussa.

Iloon yhtyi Suomen kapteeni Tim Sparv.

–  Olen ylpeä jätkistä. Meillä on mahtava cocktail, ilmiselvästi liikuttunut Sparv kehui joukkuetta.

Lue myös: Analyysi: Via Dolorosan päässä odotti Töölö ja kaikkien aikojen Huuhkaja-juhlat

Kärsivällisyys toi palkinnon

Suomi tarvitsi voittoa Liechensteinin kaltaisesta jalkapallokääpiöstä, jotta yli 80 vuotta kestänyt ensimmäisen kisalipun metsästys saisi lopun jo ennen karsintalohkon myöhäispeliä Bosnia–Italia. Menneisyyden kirouksista vapauttavaa voittoa haettiinkin alusta alkaen, eikä Liechtenstein juuri saanut palloa edes keskiviivan yli Suomen kenttäpuoliskolle. Mutta puolustuksesta pikkuisen jalkapallomaan pelaajilla on kokemusta, ja

Huuhkajien vyörytys liukkaalla kentällä kokikin kitkaa punapaitaiseen massaan puskiessaan.

Kuudennella minuutilla pallo kuitenkin oli Liechtenstein-vahti Benjamin Büchelin takana. Pyry Soirin osuma oli kuitenkin vain harjoitusta tulevaan, sillä linjamiehen lippu oli paitsion merkiksi ylhäällä.

Seuraava vartti oli jälleen pyöritystä ja painetta, ja värkkäilyn tyrehtymistä puolustuksen ahtaudessa. Mutta 21. minuutilla se sitten vihdoin tuli: Pukki jäi rangaistusalueella puolustajaan, mutta pallo jatkoi matkaansa ja sen poimi Tuominen. Avopaikasta tuli maajoukkueuran ensimmäinen maali, eikä olisi makeampaan paikkaan voinut tullakaan.

Toisen puoliajan alussa Tuominen puski tolppaan Huuhkajien näyttäessä, että mitään ei unelman eteen jätetä sattuman varaan. Sinnikkään, mutta auttamattomasti ylijyrätyn Liechtensteinin pienimmätkin toiveet yllätyksestä jauhautuivat sitten 63. minuutilla, kun Livio Meier kaatoi Soirin rangaistusalueella. Pukki kävi laittamassa rangaistuspotkun varmasti sisään.

Lue myös: Ei tästä menestyksestä nyt mitään numeroa tehty – Huuhkajien ensimmäinen maali otettiin Hämeenlinnassa tyynesti vastaan

Kapteeni, suosiot ja halaukset

Kolmaskin maali tuli vielä, mutta sitä ennen yleisö palkitsi kapteeni Tim Sparvin raikuvasti Sparvin tullessa vaihtoon. Kipparin taputukset ympäri katsomoiden ja halaukset Suomen vaihtopenkillä kertoivat, kuinka tunteikas riemuilta oli pitkään palkintoa maajoukkueen mukana jahdanneelle Sparville.

Suomen kolmannen teki sitten 75. minuutilla, totta kai, Pukki. Vapaasti Büchelin eteen päässyt Pukki näki ensin vetonsa pysähtyvän liechtensteinilaispuolustajaan maaliviivalla, mutta kimmokkeen maalitykki laittoi tylyn varmasti verkkoon pienestä kulmasta.

Loppuvihellyksen soidessa koettiin sitten se, mitä osattiin varmasti odottaa ja mistä kuuluttaja juuri oli varoittanut. Ehdottomasti kiellettynä. Valtava yleisöryntäys kentälle, ryntäys, jota ei mikään voima pysäyttänyt.

Kuten ei Suomenkaan marssia, unelmansa toteuttamiseen.

Suomi päättää karsintansa maanantaina Kreikkaa vastaan vieraissa. Sen jälkeen odotellaan paitsi jo ensi kesää myös 30. marraskuuta tehtävää lopputurnauksen lohkoarvontaa. Jossa nyt, vihdoin, on Suomen sisältävä pallo nostettavana. STT

Menot