fbpx
Uutiset

Wahlroosin verotus herättää kysymyksiä

Björn ”Nalle” Wahlroosin nimen löytyminen verokuninkaiden kärkipaikoilta herättää kysymyksiä.

Wahlroos on ilmoittanut, että hän siirsi kirjansa Ruotsiin vuoden 2013 lopulla. Silti Suomen verottaja on kirjannut hänelle noin 5,9 miljoonan euron maksettavat tuloverot vuodelle 2014.

Miksi?

Kansainvälisen vero-oikeuden professori Marjaana Helminen Helsingin yliopistosta pohtii, että Wahlroos on saattanut joutua maksamaan Suomeen veroa Suomen verolainsäädännön niin sanotun kolmen vuoden säännön takia – tai hänellä saattaa olla paljon kiinteistötuloja Suomesta.

– Suomessa on verokeinottelun takia luotu kolmen vuoden siirtymäaika, jolloin muuttaja on verovelvollinen Suomeen muuttovuoden jälkeen vielä kolme vuotta. Kuitenkin, kun henkilö muuttaa Ruotsiin, häntä aletaan heti katsoa verovelvollisena. Silloin on suuri riski, että kaikki tulot verotetaan kahteen kertaan.

Helmisen mukaan Suomen kolmen vuoden verosäännöllä yritetään estää sitä, ettei esimerkiksi suuria myyntivoittoja tulouttava henkilö muuta yhdeksi tai muutamaksi vuodeksi halvemman verotuksen maahan – vain palatakseen takaisin, kun isojen voittojen verot on maksettu muualle.

Kolmen vuoden sääntö ei kuitenkaan pure täysimääräisesti Suomesta Ruotsiin tai muihin Pohjoismaihin muuttaviin henkilöihin, sillä Pohjoismaat ovat sopineet yhteisen verosopimuksen.

Sopimus edellyttää, että ettei muuttajaa kaksoisveroteta. Jos veroja on kuitenkin maksettu kahteen kertaan, toisen maan on palautettava saadut verotulot.

Wahlroosinkin kohdalla siis vain toinen maa lopulta hyötyy suurista verotuloista.

– Jos henkilö tosiasiallisesti asuu Ruotsissa, saattaa olla, että verot tulevat vielä korjautumaan Ruotsin hyväksi.

Helmisen mukaan sekä Suomen että Ruotsin verottaja on luonnollisesti erittäin kiinnostunut, kumman maan hyväksi Wahlroosin hulppeat verotulot kuuluisi laskea.

– Tätä asiaa valvotaan hyvin tarkkaan. Jos henkilö on oleskellut paljon Suomessa, ei ole lainkaan selvää, kumpaan maahan verot täytyy maksaa.

Pohjoismaisessa verosopimuksessa on Helmisen mukaan lista kriteereistä, joilla määritellään, kumpaan maahan verot pitää maksaa.

– Ensimmäinen kriteeri on vakituinen asunto. Jos henkilöllä on vakituinen asunto kummassakin maassa, tämä kriteeri ei ratkaise. Seuraavaksi katsotaan sitä, missä on elinetujen keskus. Jos puuhastelee molemmissa valtioissa, tämäkään kriteeri ei ratkaise.

Kolmantena katsotaan, missä henkilö tosiasiallisesti oleskelee.

– Jos henkilö oleskelee molemmissa maissa ja asumistilanne on epäselvä, verohallinnot molemmissa maissa lätkäisevät verot ja verovelvollinen joutuu lopulta itse selvittämään, kummassa maassa oikeasti asuu.

Wahlroosin pääomatulot olivat vuonna 2014 yli 18 miljoonaa euroa. Ansiotuloja Wahlroos kuittasi yli 600 000 euroa.

Wahlroos on kertonut aiemmin muuttaneensa Ruotsiin verotuksen takia. Ruotsissa ei ole perintö- ja lahjaveroa.

 

Asiasanat

Menot