Uutiset

Wallin tilasi vaikeuksia

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) asema ei ole kadehdittava. Hallituksen pitäisi tehdä valtiontaloutta koskevia kovia ratkaisuja tällä viikolla kehysriihessä ja juuri pahimmalla hetkellä puolustusministeri Stefan Wallin (r.) järjesti hallitukselle vaikeuksia.

Wallinista ja hänen sekoilustaan Dragsvikin ruotsinkielisen joukko-osaston säilyttämiseksi paisui totinen ongelma. Asia ei ole sillä selvä, että Katainen tukee Wallinia ja myös puolustusvoimien säästöistä syntynyttä ratkaisua.

Saattaa tietysti olla, että SDP kerää Wallinin kustannuksella muutaman irtopisteen. Kataisen sietää olla kuitenkin varuillaan, sillä kun politiikassa vauhti kiihtyy, ei jarrun painaminen aina niin vain onnistu.

Hallitus teki lähtöruudussa puolustusvoimien säästöistä periaatteellisen ratkaisun. Asian valmistelu siirrettiin kenraaleille, missä ei ole mitään moitittavaa. Armeijan johto pani toimeksi ja näin syntyi esitys, jonka hallitus hyväksyi.

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner korosti Ylen tv-uutisissa, että hän kuvitteli hallituksen tehneen epäpoliittisen ratkaisun. Asian hahmottamisessa tuntuu olevan vaikeuksia muillakin poliitikoilla kuin puolustusministeri Wallinilla.

Hallitus ei voi koskaan tehdä epäpoliittisia päätöksiä!

Asiantuntijoiden – tässä tapauksessa puolustusvoimien – kuuleminen ei tietenkään siivoa politiikkaa pois poliitikkojen työstä. Hallitus päättää ja kantaa teoistaan poliittisen vastuun. Näin se on ja näin sen pitääkin olla.

Armeijan säästöpakettia markkinoitiin aika yleisesti jonkinlaisena puolueettomana kokonaisuutena ja tähän miinaan astui sekä Jungner että Wallin.

Wallin olisi voinut aivan hyvin voinut ilmoittaa puolustusvoimille, ettei Dragsvikin varuskuntaan pidä kajota. Asia olisi ollut tällä selvä: ministeri olisi vain tehnyt selväksi oman poliittisen linjansa.

Ilmeisesti kova paine oppositiosta vaiensi Wallinin. Hän ei uskaltanut vetää linjaa vaan vaikeni ja siirtyi tukemaan armeijan esitystä.

Tätä ennen hän olisi kuitenkin antanut kaikessa hiljaisuudessa poliittista ohjausta Dragsvikin säilyttämiseksi puolustusvoimien komentajalle Ari Puheloiselle.

Nyt on helppo todeta, että Wallin olisi voinut suosia kaiken aikaa avoimuutta, suoraa puhetta – ja koko totuutta.

Äärimmäisissä arvioissa alkoi jo puolustusministerin lähtölaskenta. Wallinin ero olisi kaikkea muuta kuin ilmoitusasia, koska hän on RKP:n puoluejohtaja.

Kun pitkittyy niin mutkistuu! Kataiselta vaaditaan nyt pääministerinä johtajuutta, taitoa siivota nopeasti ongelma pois hallituksen työrauhaa häiritsemästä.

Puolustusministeri Wallinin tulee vilkaista peiliin useamman kerran, sillä hän saattoi taitamattomuudellaan vaaraan koko armeijan säästöpaketin – äärimmäisen herkän kokonaisuuden – ja siinä samalla puolueelleen tärkeän Dragsvikin varuskunnan.

Päivän lehti

22.1.2020