Uutiset

War of the Dead viimein yleisön eteen

Pitkään odotetun jatkosotaan sijoittuvan zombie-elokuvan tähti Jouko Ahola on tyytyväinen vuosien urakan valmistumiseen. Elokuvaa alettiin tehdä jo vuonna 2006 ja monien vaiheiden jälkeen ensi-illan piti olla elokuussa 2008.

 

 

Jouko Ahola on kiireinen mies. Hämeenlinnalainen rakennusalan yrittäjä kulkee työmaalla Poltinaholla, puhelin pirisee jatkuvasti ja tiukat ohjeet satelevat työntekijöille.

Haastattelu tehdään keskeneräisessä rakennuksessa kipsilevypinon päällä istuessa. Nyt ei kuitenkaan puhuta rakentamisesta, vaan elokuvasta. Tarkemmin sanoen Marko Mäkilaakson ohjaamasta War of the Deadista, jossa Aholalla on kapteeni Niemen rooli. Elokuva saa ensi-iltansa vuosien värikkäiden vaiheiden jälkeen 4. toukokuuta.

Jouko ”Jokke” Aholalla on pitkä elokuvahistoria ottaen huomioon, ettei hän ole ammattinäyttelijä. Maailman vahvin mies -kilpailun kahdesti, vuosina 1997 ja 1999, voittaneen Aholan filmiura alkoi Werner Herzogin elokuvasta Invincible, jossa hän näytteli päähenkilö Zishe Breitbartin roolin. Vuosi oli tuolloin 2001.

Rooleja on sen jälkeen ollut useita, muiden muassa Ridley Scottin elokuvassa Kingdom of Heaven – Taivas maan päällä. Uusin aluevaltaus on isän rooli teinitähti Robinin tuoreessa musiikkivideossa Faija skitsoo.

– Yllättävän paljon huomiota tällainenkin pikku juttu on saanut, Ahola tyytyy toteamaan.

Videon päähenkilöstä hän sanoo sen verran, että Robin vaikuttaa miellyttävältä pojalta.

– Jalat tuntuvat pysyvän maassa, vaikka nuorukainen on saanut paljon julkisuutta lyhyessä ajassa.

Myöhemmin keväällä Aholaa odottavat vielä roolit kahdessa lyhytelokuvassa.

Vihdoin valmista

War of the Dead on Suomen jatkosotaan sijoittuva eräänlainen zombietarina amerikkalaisista ja suomalaisista sotilaista, jotka joutuvat syvälle venäläiseen metsään ja törmäävät täydellisiin, kuolemattomiin sotilaisiin.

Aholan lisäksi elokuvassa näyttelee tunnettuja nimiä filmitaivaalta: Andrew Tiernan, Mikko Leppilampi, Samuel Vauramo ja Antti Reini. Aluksi Ville Haapasalokin oli mukana, mutta hän jättäytyi jo alkuvaiheessa pois ja Vauramo tuli hänen tilalleen.

Elokuvaa alettiin tehdä jo vuonna 2006. Ensimmäinen tuotantoyhtiö uskoi tekemiseen, vaikkei rahoitusta löytynytkään. Elokuvan teko loppui vajaassa kuukaudessa. Monien vaiheiden jälkeen ensi-illan piti olla elokuussa 2008, mutta tuolloin liettualaisen tuottajan rahat loppuivat, ja hanke lyötiin jäihin. Kommelluksia ja pieniä onnettomuuksia riitti pitkin matkaa.

– Olin vuonna 2010 jälkiäänityksissä Losissa (Los Angeles), ja nyt vihdoin elokuva saadaan pihalle, Ahola toteaa tyytyväisenä.

Suomalainen ohjaus kiinnostaisi

Omia näyttelijänkykyjään rakennusyrittäjä Ahola katsoo nöyrällä asenteella. Hän haluaa korostaa, ettei pidä itseään ammattinäyttelijänä.

– Ohjaajien avulla tässä on menty eteenpäin. Fyysiset ominaisuudet ovat auttaneet roolien saannissa enemmän kuin näyttelijäntaidot. Yllättävän paljon on kuitenkin ollut mielenkiintoa ja kysyntää.

Ahola muistuttaa, ettei ole pyrkinyt yhteenkään rooliin.

– Aika turhaa lähteä jenkkilään itseään työntämään. Kyllä he sieltä ottavat yhteyttä, jos on kiinnostusta.

Sitä mies hieman harmittelee, ettei ole vieläkään päässyt työskentelemään suomalaisen ohjaajan alaisuudessa. War of the Deadia hän ei laske mukaan, koska kyseessä oli kansainvälinen tuotanto, ja ohjaaja puhui englantia.

– Minulla ei ole kontakteja suomalaisiin projekteihin. Olisi mielenkiintoista nähdä, mitä suomenkielinen tuotanto antaisi lisäpanosta näyttelijäntyöhön. Tähän mennessä olen saanut ohjeita ohjaajilta niin saksaksi, englanniksi, ruotsiksi kuin espanjaksi, vaikka en niitä varsinaisesti osaakaan. (HäSa)