Uutiset

Wellnes-ketjun petoskäräjien pääkäsittely alkoi

Hämeenlinnalaisen Wellness-kuntosaliketjun laaja petosoikeudenkäynti alkoi maanantaina ensimmäisten yhdeksän syytteen lukemisella Hämeenlinnan käräjäoikeudessa. Syytteet esitettiin kahdeksasta törkeästä petoksesta ja yhdestä törkeästä väärennyksestä. Oikeutta käydään niiden osalta seitsemän päivän ajan.

Odotettavissa on lisää syytteitä, sillä poliisin kokoamasta 9000 sivun esitutkintamateriaalista on hyödynnetty nyt esitettyjen syytteiden laadinnassa vasta noin 1300 sivua. Loppu aineisto ei ole vielä edennyt syyteharkintaan. Rikoksia epäillään tehdyn 2000-luvun alkupuolelta vuoteen 2009.

Jutussa on kysymys francising-periaatteella toimivan kuntosaliketjun perustamisesta ja kuntosalilaitteiden myymisestä yrittäjille. Syytteiden mukaan yrittäjiä on huijattu perusteettomilla lupauksilla olemattoman ketjun tuesta. Laitteita on myyty huimaan ylihintaan vaikka ne on luvattu omakustannushintaan.

Syytettynä olevat hämeenlinnalainen ja janakkalalainen mies kiistävät kaikki syytteet ja suurimman osan vahingonkorvausvaateista. Joitakin väitetyistä petoksista syytetyt pitivät inhimillisinä erehdyksinä.

Syyttäjän käsityksen mukaan syytetyillä on ollut ketjun perustamiseen pyrkimyksiä, mutta ei edellytyksiä.

Syytettyjen ja vahinkoa kärsineiden asianomistajien asianajajat sopivat oikeudenkäynnin alussa tarkistavansa, ettei korvausvaateissa ole päällekkäisyyksiä. Asianomistajien asianajajan mukaan päällekkäisyydet ovat joiltakin osin mahdollisia.


Palturipuheita ja pilkunsiirtoa

Syytetyt ovat muun muassa laatineet tekaistuja todistuksia franchising-yritysten tuotoista houkutellessaan yrittäjiä ketjuun. Näin on saatu yrittäjät maksamaan olemattomasta tuesta ja markkinointihyödystä. Käytännössä ketjua ei koskaan syntynyt.

Tappioita yrittäjille on aiheutunut muun muassa tuottamattoman liiketoiminnan perustamisesta, ansionmenetyksistä, maksuista Wellness-ketjulle ja sen aputoiminimillä toimineille yrityksille, ylihintaisista laitteista ja eräässä tapauksessa määräystenvastaisista kauneudenhoitolaitteista.

Yhtä vakuutusyhtiötä yritettiin pettää aiheettomalla vahinkoilmoituksella ja toista rajusti ylihintaisella korvausvaatimuksella. Näissä tapauksissa kirjoitettiin vääriä kuitteja kaupoista. Erästä yrittäjää huijattiin toimimaan välikätenä vakuutuspetoksessa.

Markkojen muuttaminen euroiksi, lukujen kertominen kahdella ja pilkun siirtäminen rikkoutuneiksi väitettyjen laitteiden hinnoissa ovat myös olleet toimintatapoja.

Eräästä sopimuksesta syntyneessä riidassa erehdytettiin väärennetyillä asiakirjoilla välimiehenä toiminutta tuomaria antamaan väärä tuomio.

Maanantaina esitetyt korvausvaatimukset nousevat useisiin satoihin tuhansiin euroihin. Korvausvaatimusten määrä saattaa kuitenkin vielä muuttua, mikäli epäiltyjä päällekkäisyyksiä löytyy.

Syytettyjen omaisuutta on vakuustakavarikossa miljoonan euron arvosta. Jutun tutkinnanjohtaja on epäillyt, ettei summa lopulta riitä kaikkiin korvauksiin. (HäSa)

Päivän lehti

26.1.2020