Uutiset

Westerlund perää hyvää valmistautumista välierään

Eurooppalainen jääkiekkokausi huipentuu Minskissä, kun lämpömittari huitelee melkein kolmessakympissä niin kuin Suomessakin.

Ja niin onnellisesti lopulta kävi, että toisilleen EHT-maat kuorivat näistäkin kekkereistä kerman.

Välierissä kohtaavat Venäjä ja Ruotsi sekä Tshekki ja Suomi.

Samat maat ovat tahkonneet kauden aikana neljä Euroopan Hockey Tourin turnausta. EHT:ssä Suomi oli tällä kaudella ylivoimainen.

Leijonat nousi mitalipeleihin vaikeuksien kanssa. Vielä maanantaina näytti jopa siltä, että Suomen kisat päättyvät alkusarjaan.

Toisin kävi. Leijonat meni lohkonsa nelosena puolivälieriin ja kukisti siinä toisen lohkon voittajan Kanadan.

Perjantaina Leijonilla oli vapaaehtoinen jääharjoitus. Erkka Westerlund ja Lauri Marjamäkikin pysyivät poissa jäältä. Maalivahtivalmentaja Ari Moisanen teki hommiaan normaalisti jäällä, jossa olivat myös kaikki kolme Suomen maalivahtia.

– Nyt pelaajat huoltavat itseään henkisesti ja fyysisesti parhaaksi katsomallaan tavalla. Se on jokaisen henkilökohtainen asia, Westerlund jutteli.

Hänen mielestään nimenomaan valmistautuminen lauantain välieräotteluun on nyt avainasia. Sitä Westerlund halusi korostaa melkein joka käänteessä.

– Valmistautuminen on isoin kysymys… Osataanko valmistautua oikein. Mietin minkälaisen viestin osaan antaa tästä tilanteesta joukkueelle. Kuinka saan välitettyä oman kokemukseni vastaavista hetkistä joukkueelle. Olemme käyneet läpi torstain ottelun, mutta se on jo unohdettava. Meidän on nähtävä Tshekki-ottelukin isona mahdollisuutena.

Hyökkäystä voi parantaa

Tshekki on vastustajana erilainen Kanadaan verrattuna. Toisaalta Tshekin pelitapa on kyllä tullut Suomen joukkueelle hyvinkin tutuksi.

– Kävimme joukkueen kanssa läpi, mitä voimme vielä parantaa. Kyllä se on hyökkäyspeli. Sitä joukkue pystyy petraamaan ja tekemään kiekollisena hyviä ratkaisuja.

Suomen joukkue pelannee samalla koostumuksella kuin Kanada-ottelussa.

– Jos jotain muuttuu, se on kuitenkin pientä. Mielestäni olemme menneet eteenpäin turnauksen aikana. Meillä on jo tavallaan permanenttiviisikot. Joukkueen sisällä kemia ja vuorovaikutus ovat jo luonnollinen juttu.

Westerlundin mielestä mikään pelitapajuttu ei ratkaise lauantaina.

– Kyllä se on ennen muuta luonne ja yhdessä tekeminen.

Jagr kehujen kohteena

Tshekki piipahti Minskin areenan jäällä juuri ennen Suomea. Ja samalla kaavalla: läheskään kaikki eivät harjoituksiin osallistuneet.

Supertähti Jaromir Jagr piipahti jäällä ennen muuta porukkaa, tosin ei pelivehkeissä. Jagr kurvaili hetken farkuissa ja T-paidassa.

Nuoren polven tshekkitaituri Tomas Hertl jäällä oli – ja kehui treenien jälkeen esikuvaansa Jagria. Hertl on 21-vuotias, Jagr häntä 21 vuotta vanhempi.

– Kaikki rakastavat Tshekissä Jaromiria. Hän on meillä suosituin urheilija. Uskomaton mies. Hän pelasi NHL:ssä jo silloin, kun minä en ollut syntynyt. Hän pelaa yhä NHL:ssa ja on näissä kisoissa ehkä Tshekin paras pelaaja, San Jose Sharksin Hertl hehkutti.

Minskissä Jagr on toistaiseksi Tshekin paras pistemies. Hän on pelannut piste per peli -tahdissa (8, 4+4=8).

Jagr on saavuttanut kiekkoilijana lähes kaiken. Hän on Stanley cupin voittaja, olympialaisten kultamitalisti ja maailmanmestari. Tshekkitaituria pidetään Euroopan kaikkien aikojen parhaana jääkiekkoilijana.

Jagr pelaa Minskissä viimeisen MM-turnauksensa, mutta hänen NHL-uransa jatkuu New Jersey Devilsissä.

Hertlillä on alla NHL:n tulokaskausi. Sitä varjosti polvivamma, mutta sarjan alku oli räväkkä. Hän teki neljä maalia New York Rangersin verkkoon.

– Se oli uskomaton päivä. En ollut tehnyt kotimaan sarjassakaan hattutemppua, Hertl hymyili unelmapeliään vielä yli puoli vuotta myöhemmin. (HäSa)

Asiasanat