Uutiset

Wetterhoff-säätiö myy neljä taloa keskustasta

Wetterhoff-säätiö myy suurimman osan Hämeenlinnan kiinteistöstään. Säätiö jättää omistukseensa vain Fredrikatalon, jota tällä hetkellä peruskorjataan.

-Säätiön tehtävänä on edistää käsi- ja taideteollisuutta ja sen kulttuuria. Nyt kiinteistöjen hallinta vie esimerkiksi omasta työajastani 95 prosenttia, Fredrika Wetterhoff-säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen sanoo.

Wetterhoff-säätiön kiinteistössä on viisi rakennusta, joista neljä myydään. Kiinteistön tiloissa on hyötyneliöitä noin 4 260. Myynnissä ovat noin 2 800 neliön tilat.

Toiminnanjohtaja Yrjö-Koskinen kertoo, että säätiön kiinteistöomistuksesta on keskusteltu pitkään. Syy myyntiin on toiminnallinen – mutta myös taloudellinen. Rakennusten peruskorjaaminen nielisi miljoonia euroja. Fredrikatalon korjaustyöt ovat jo syöneet säätiön kassan.

-Kiinteistöjen kehittäminen on oma bisneslaji. Emme myy tiloja hetken mielijohteesta.

Fredrikatalon julkisivun kunnostaminen maksoi yli puoli miljoonaa euroa. Rakennuksen sisätöihin menee nyt rahaa noin 600 000 euroa.

Säätiö on pyytänyt tarjouksia rakennuksistaan. Se on neuvotellut kaupungin kanssa kaupasta, koska tilojen käyttötarkoituksen muuttaminen edellyttää kaavamuutosta. Tontti on kaavoitettu opetuskäyttöön.

-Tarjouksen tekijöillä piti olla realistinen käsitys, mitä tiloilla voi tehdä. Niihin tehdään asuntoja ja toimistotiloja.


Päätökset?jo keväällä

Wetterhoff-säätiö päätti jo viime kesänä myydä suurimman osan kiinteistöstään. Myyntiin pannuista tiloista oli jätettävä tarjoukset maaliskuussa. Säätiön hallituksen pitäisi nyt valita, kenen tarjouksen se hyväksyy.

-Oletettavasti hallitus ei tee päätöstä seuraavassa kokouksessa. Joka tapauksessa päätös tehdään keväällä, viimeistään toukokuussa, Yrjö-Koskinen kertoo.

Wetterhoff-säätiön tilat ovat vuokralla, mutta useissa rakennuksissa on tällä hetkellä tyhjää. Wetterhoffinkadun Arjanlinnasta on vuokralla puolet. Sisäpihan Maijalan kolmesta kerroksesta vain yksi on vuokrattu. Torni ja Fredrikatalo ovat täynnä vuokralaisia.

-Harvalla on tarvetta opetustiloista. Tilat toimivat kuitenkin hyvin avokonttoreina. Ne on myös helppo kopittaa, Yrjö-Koskinen sanoo.

Wetterhoff-säätiö ja alueellinen elinkeinoyhtiö kehittämiskeskus Oy Häme tekevät Fredrikatalosta Luova tila -hankkeen keskusta. Talo peruskorjataan luovien alojen yrittäjille työ- ja toimistotiloiksi. Fredrikatalo aiotaan avata kulttuuritapahtumassa ensi elokuussa.

Wetterhoffin kiinteistö on Hämeenlinnan ydinkeskustassa linja-autoaseman laidalla. Fredrikatalo on 1850-luvulta. Sisäpihan Maijala, nuorin rakennuksista, on tehty 1960-luvulla.

Hämeenlinnan kaupunki on kassalainalla ja takaamalla Wetterhoff-säätiön lainoja rahoittanut Fredrikatalon korjausta. Kaupunginvaltuustoon on menossa ehdotus 900 000 euron pankkilainasta, jolla maksetaan vanha kassalaina ja viedään loppuun sisätilaremontit. (HäSa)