fbpx
Uutiset

WHO varoittaa nuoria: Eurooppalaisten pitkä eliniänodote voi kääntyä laskuun

 
Kolmen vuoden välein julkaistava Maailman terveysjärjestö WHO:n terveysraportti antaa eurooppalaisille sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyvä uutinen on, että eurooppalaiset elävät pidempään kuin koskaan aikaisemmin ja eliniänodote paranee koko ajan.
 
Yli 80-vuotiaaksi voi hyvinkin odottaa elävänsä, mikäli on syntynyt Israeliin, Sveitsiin tai Ruotsiin. Näiden maiden jälkeen listalla seuraavat Kypros, Norja, Espanja, Italia, Luxemburg, Kreikka, Portugali ja Ranska. Suomi on vasta tämän jälkeen sijalla 12.
 
Vaikka eliniänodote kasvaa koko ajan, ja WHO:n mukaan Euroopassa on pystytty entistä paremmin ehkäisemään ennenaikaiseen kuolemaan johtavia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta ja syöpää, samalla järjestö on erittäin huolestunut eurooppalaisten elintavoista.
 
Euroopan alueella käytetään yhä maailman eniten alkoholia ja tupakkaa. Lisäksi eurooppalaisista jopa 59 % on ylipainoisia. WHO pitää näitä jopa niin suurina riskeinä, että nuorten sukupolvien eliniänodote voi kääntyä laskuun.
 
– On hyvin todellinen riski, että menetämme nämä saavutukset, mikäli alkoholinkäyttö ja tupakointi jatkuvat nykyisellä tasolla. Tämä on erityisen oleellista nuorten ihmisten kohdalla, jotka eivät välttämättä tule elämään yhtä pitkään kuin heidän isovanhempansa, toteaa WHO:n mediatiedotteessa Euroopan alueen johtaja Zsuzsanna Jakab. 
 
WHO:n tarkoituksena on vähentää sairauksista johtuvia ennenaikaisia kuolemantapauksia 1,5 prosentilla vuosittain vuoteen 2020 mennessä. Esimerkiksi Venäjällä sekä tupakoinnista että liikenneonnettomuuksista johtuneet kuolemantapaukset ovat järjestön mukaan merkittävästi vähentyneet, vaikka maassa eliniänodote on yhä raportin vertailumaiden alhaisimmasta päästä.
 
Suomi puolestaan johtaa listaa maista, joissa lapsikuolleisuus on kaikkein vähäisintä.
 
WHO:n raportissa on mukana 53 maata. EU-maiden lisäksi raportissa ovat mukana entiseen Neuvostoliittoon kuuluneet maat ja Israel.

Asiasanat

Menot