fbpx
Uutiset

WHO:n ex-pääjohtaja Gro Harlem Brundtland: "Suomella syytä tyytyväisyyteen koronan hyvästä hallinnasta"

WHO:n entinen pääjohtaja moittii Ruotsia löysästä koronalinjasta ja Yhdysvaltoja kansainvälisen järjestelmän vahingoittamisesta.
Norjalainen Gro Harlem Brundtland toimi WHO:n pääjohtajana vuosina 1998–2003. Norjan pääministerinä hän toimi kolmeen otteeseen 1980–90-luvuilla. Kuva: MARTA PEREZ
Norjalainen Gro Harlem Brundtland toimi WHO:n pääjohtajana vuosina 1998–2003. Norjan pääministerinä hän toimi kolmeen otteeseen 1980–90-luvuilla. Kuva: MARTA PEREZ

Suomi, Tanska ja Norja voivat olla tyytyväisiä noudattamaansa koronavirusstrategiaan toisin kuin Ruotsi. Näin painavan tunnustuksen antaa maailmanpolitiikan vaikutusvaltaisimpiin johtajiin kuuluva Gro Harlem Brundtland.

Brundtland on entinen Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja ja Norjan ex-pääministeri.

Brundtland on seurannut tarkasti koronaviruksen leviämistä vuoden alusta. Se palautti elävästi mieleen hänen oman aikansa WHO:n pääjohtajana Genevessä. Vuonna 2002 Brundtland joutui johtamaan maailmaa irti sars-epidemiasta.

Nyt Brundtland muistuttaa Geneven YK-toimittajille videohaastattelussa Norjan kesäasunnoltaan, että Ruotsin suhtautuminen maailmanlaajuiseen sairauteen ei alkuvaiheessa poikennut muista Pohjoismaista. Kaikki tavoittelivat immuniteettia tautiin, josta kenelläkään ei ollut kokemusta.

Ruotsi järkeili, että kun tarpeeksi moni sairastaa taudin, suurin osa selviää laumansuojan synnyttyä.

– Sen sijaan muissa Pohjoismaissa lähdettiin tukahduttamaan sairautta, mikä vaati ennennäkemättömiä toimia. Meillä Norjassakin kiisteltiin, pitääkö koulut todella sulkea, Brundtland muistelee.

Pohjoismaiset terveydenhuoltojärjestelmät toimivat normaalioloissa hyvin. Nyt ne joutuivat yllättävien tosiasioiden eteen: kaikkia sairaita ei pystytä hoitamaan, jos epidemia vyöryy valtoimenaan.

Brundtland sanoo, että suomalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset saavat nyt huokaista helpotuksesta, sillä monet ovat säilyneet hengissä nimenomaan hallitusten valitsemien strategioiden ansiosta.

Ruotsissa on kuollut covid-19-tautiin yli 5 000 ihmistä. Koronakuolemia Suomessa on ollut yli 320, Norjassa yli 240 ja Tanskassa yli 600.

Kiina kieltäytyi keskusteluista

WHO:ta on arvosteltu koronaviruskriisin huonosta hoidosta ja sen pääjohtajaa Tedros Adhanom Ghebreyesusta liiallisesta kiltteydestä pandemian lähtömaata Kiinaa kohtaan. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on siksi jäädyttänyt satojen miljoonien tukensa WHO:lle.

Brundtland vertaa jälleen koronakriisiä omaan aikaansa WHO:n johdossa, kun sars levisi. Silloin hän sätti Kiinaa julkisuudessa kovasanaisesti epidemian salailusta. Kiina ei suostunut tuolloin edes puhumaan terveysjärjestön johtajan kanssa.

Nyt Kiina osoittaa mahtinsa rahoittamalla runsaskätisesti WHO:ta ja näyttää vievän sen pääjohtajaa miten haluaa.

Yhdysvallat vahingoittaa kansainvälistä järjestelmää

Brundtland kuuluu entisten valtiopäämiesten Elders-järjestöön, joka kiinnittää raporteillaan huomion maailman polttaviin kysymyksiin ympäristöstä pakolaisiin. Presidentti Martti Ahtisaari toimii Eldersin neuvonantajana.

Loppuviikosta julkaistavassa katsauksessaan järjestö painottaa, että maailma pelastuu koronan kaltaiselta pandemialta vain vahvistamalla maailmanlaajuista yhteistyötä.

Siksi Brundtland vastaa nyt yhtä napakasti Trumpin irrottautumiseen WHO:sta kuin käsitteli aikoinaan Kiinaa.

– Yhdysvallat vahingoittaa kansainvälistä järjestelmää ja YK:ta pysyvästi näillä ihmeellisillä irtiotoillaan.

Brundtland varoittaa, että koronavirus ei jää kerran elämässä -kokemukseksi. Pandemia muuttaa perin pohjin maiden terveydenhuollon, sosiaaliset järjestelmät ja rahoituskanavat.

Virustauti mullistaa perusteellisesti myös maailmanlaajuiset järjestöt, kuten WHO:n.

Gro Harlem Brundtland

Syntynyt vuonna 1939.

Koulutukseltaan lääkäri.

Maailman terveysjärjestön WHO:n ex-pääjohtaja.

Norjan entinen pääministeri ja sosialidemokraattien johtaja.

Kehitti kestävän kehityksen käsitteen 1987 julkaisemalla Yhteinen tulevaisuutemme -kirjan. Sitä kutsutaan Brundtlandin komission raportiksi

Äärioikeistolaisen norjalaisterroristin Anders Behring Breivikin varsinainen kohde Utoyan verilöylyssä 2011. Brundtland oli lähtenyt saarelta muutama tunti ennen Breivikin hyökkäystä.

Asiasanat

Menot