Uutiset

Wikit valloittamassa seuraavaksi koulumaailmaa

Opetusalan ammattilaiset uskovat, että avoimet oppisisällöt eli wikit tulevat olemaan tulevaisuudessa tärkeä osa opetusta ja oppimista.

Muutoksen taustalla on jokaisen muokattavissa oleva internet-tietosanakirja Wikipedia, josta on tullut muutamassa vuodessa merkittävä tiedonlähde monille, varsinkin nuorille.

Käytännössä tämä wikipedagogiikaksi nimitetty toimintamalli tarkoittaa sitä, että opetuksessa tulee hiljalleen lisääntymään yhteisöjen itsensä tuottama aineisto. Esimerkiksi Taideteollisen korkeakoulun Teemu Leinonen on käyttänyt opetuksessaan avointa materiaalia siten, että opiskelijoiden tehtävänä on ollut parantaa kurssin aiheisiin liittyviä Wikipedian artikkeleita.

Kotkan aikuislukion opettaja Anne Rongas on uranuurtaja wikipedagogiikassa. Hän käyttää wikiä opinto-ohjauksen, filosofian ja psykologian kursseilla. Hän lisää wikiin esimerkiksi muistiinpanoja tunnilla käydystä keskustelusta, valokuvia taululle piirretyistä kuvista ja oppilaiden tekemiä tehtäviä.

– Tässä on kyse työkulttuurin muutoksesta. Opettajan merkitys ei ole katoamassa minnekään. Päinvastoin, wikien käytöllä oppilaat pääsevät paremmin vuorovaikutukseen opettajan kanssa ja saavat enemmän palautetta. (HäSa)

Wiki: verkkosivusto, jonka sisältöä käyttäjät voivat itse muokata

Anne Ronkaan wiki: http://personal.inet.fi/private/anne.rongas/

Päivän lehti

31.5.2020