fbpx
Uutiset

WSJ: Pohjois-Korean diktaattorin velipuoli oli CIA:n lähde

Nimettömät viranomaislähteet arvioivat, että Kim Jong-nam on ollut lähes varmasti yhteydessä myös muiden maiden tiedustelupalveluiden kanssa.
Pohjois-Korea on kiistänyt sekaantuneensa Kim Jong-namin salamurhaan. Kuvassa Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un. Kuva: KCNA
Pohjois-Korea on kiistänyt sekaantuneensa Kim Jong-namin salamurhaan. Kuvassa Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un. Kuva: KCNA

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam oli Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n tietolähde. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, joka viittaa The Wall Street Journalin maanantaina julkaisemaan artikkeliin.

WSJ lainaa asiasta perillä olevaa lähdettä, jonka mukaan moni yksityiskohta Kim Jong-namin ja CIA:n suhteessa on hämärän peitossa. Reuters ei saanut vahvistusta uutiselle. CIA ei halunnut kommentoida asiaa.

Kim Jong-nam murhattiin Malesiassa lentokentällä vuonna 2017. Hänen kasvoihinsa hierottiin kentällä VX-hermomyrkkyä.

WSJ:n lainaaman henkilön mukaan CIA:n ja Kim Jong-namin välillä oli yhteys. Yhdysvaltain virkamieslähteiden mukaan ulkomailla asunut Kim Jong-nam ei kuitenkaan todennäköisesti pystynyt antamaan yksityiskohtia salailevan maan tapahtumista.

Viranomaislähteet arvioivat, että Kim Jong-nam oli ollut lähes varmasti yhteydessä myös muiden maiden tiedustelupalveluiden kanssa. Hänen arvioidaan olleen yhteydessä erityisesti Kiinan kanssa.

Etelä-Korean ja Yhdysvaltain viranomaiset ovat sanoneet Pohjois-Korean viranomaisten määränneen Maleasiassa lentokentällä tehdyn salamurhan. Kim Jong-nam oli kritisoinut perheensä valtakautta. Pohjois-Korea on kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä hänen kuolemansa kanssa.

WSJ:n mukaan Kim Jong-nam matkusti ennen kuolemaansa Malesiaan vuonna 2017, koska hänen oli määrä tavata CIA-kontaktinsa. CIA-tapaaminen ei kuitenkaan ollut matkan ainoa syy.

Menot