Uutiset

WTO:n olemassaolo vaakalaudalla

WTO luotiin suojelemaan pieniä suurten maiden kauppavallalta.

Yhdysvallatarvostelee WTO:ta siitä, ettei se ole saanut Kiinan maailmanvalloitusta kuriin.

Donald Trump on korottanut Yhdysvaltoihin tuotavien tuotteiden tulleja niin EU-maista kuin Kiinasta suojellakseen omaa tuotantoa. EU-maat ja Kiina ovat vastanneet vastatulleilla.

Maat ovat vetäneet riidat nyt WTO:n kauppariitojen ratkaisuneuvostoon.

– Meidän on nopeutettava WTO:n riitojenratkaisujärjestelmää sekä kauppaneuvotteluja. Jäsenmaiden on neuvoteltava keskenään, jotta ne välttävät kauppasodan. Maailmankauppa on nyt kriisissä, sanoi WTO:n pääjohtaja Roberto Azevedo toimittajille keskiviikkona Genevessä.

Myös Kiina ja Intia arvostelevat WTO:ta syrjinnästä. Siitäkin huolimatta, että Kiina saa WTO:lta erityiskohtelun luokitellessaan Kiinan kehittyväksi maaksi.

Koko maailmantalous on Azevedon mukaan vaarassa meneillään olevien kauppakahnausten vuoksi.

– Investoinnit hiljenevät. Huonoin ratkaisu kuluttajille kansainvälisessä taloudessa on viidakon laki, jolloin miljoonat työpaikat häviävät. Samoin kuin jalkapallossa, pelaajien on noudatettava yhteisiä sääntöjä, Azevedo kuvaili.

WTO:ta hän pitää juuri siksi hyödyllisenä järjestönä, koska se varmistaa yhteiset kauppasäännöt kaikille.

– WTO:n perustamisesta vuodesta 1995 lähtien maailma on muuttunut täysin, joten WTO:n sääntöjen ja järjestelmän on muututtava sen mukana. WTO:ta tarvitaan yhä, Azevedo vastasi Lännen Medialle.

Arvostelu nakertaa WTO:n arvostusta, joka ei muutenkaan ole ollut korkealla.

Järjestö on ollut pattitilanteessa jo vuosikymmeniä. Vuodesta 2000 lähtien maat ovat sopineet keskenään yli 400 kauppasopimusta, koska WTO ei toimi.

Bertelsmann-säätiön mukaan WTO hyväksyy jäsenmaidensa kauppasodat ja riidat, koska järjestö vetoaa aina siihen, ettei se yksin voi tehdä mitään, vaan jäsenmaat päättävät toimista.

– Jos tullit nousevat tasolle, jolla ne olivat ennen WTO:n perustamista, se saattaa johtaa vielä pahempaan taantumaan kuin 2008 rahoituskriisin jälkeen. Silloin tarvitaan WTO:ta, Azevedo on sanonut.

Riitojenratkaisujärjestelmä on ollut WTO:n peruskivi.

Vuodesta 1995 lähtien se on ratkaissut noin 550 riitaa. Viime aikoina neuvostossa on ollut ruuhkaa.

Tänä vuonna se käsittelee todennäköisesti suurimman määrän kauppariitoja sitten järjestön perustamisen.

Yhdysvaltojen mielestä riitojenratkaisun valituslautakunta on ylittänyt valtansa ja kieltäytyy siksi nimeämästä ehdokkaita sen jäseniksi. Lautakunnan toimintakyky laskee ensi vuoden lopussa, jos Yhdysvallat pitää kantansa. Jo syyskuussa sen jäsenet hupenevat kolmeen, minimimäärään.

Jos riitojenratkaisuelin ei toimi, WTO:lla ei ole perusteita olemassaoloonsa.