fbpx
Uutiset

WWF Suomi: 1,5 asteen ylitys merkitsee lajien sukupuuttoaaltoa

WWF huomauttaa, että kasvi- ja eläinlajeja katoaa kiihtyvällä tahdilla ilmaston lämmetessä. Esimerkiksi maailman selkärankaisista hävisi 60 prosenttia jo vuosina 1970-2012, ja tahti kiihtyy.

Maapallon keskilämpötilan nousu yli 1,5 asteen merkitsisi katastrofaalisia seurauksia luonnolle, varoittaa WWF Suomi.

Järjestö viittaa tänään julkaistuun hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) raporttiin, jonka mukaan 1,5 asteen tavoitteen saavuttaminen vaatii”poikkeuksellisen rajuja ja ripeitä toimia.

WWF:n mukaan kaksi astetta merkitsisi laajoja vaurioita trooppisille koralliriutoille. Hyönteislajeista kuolisi sukupuuttoon lähes joka viides, kasvilajeista joka kuudes ja selkärankaisista lähes joka kymmenes. Suomessa esimerkiksi arktinen naali on jo nyt sukupuuton partaalla.

– Jos maapallon lämpenemistä ei saada rajoitettua 1,5 asteeseen, lajit katoavat kiihtyvällä vauhdilla, toteaa ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle järjestön tiedotteessa.

WWF kritisoi Suomessa erityisesti metsien hakkuita, joiden se katsoo heikentävän Suomen hiilinieluja. Järjestö toivoo, että kevään eduskuntavaaleista tulee “ilmastovaalit” ja esimerkiksi hakuutavoitteista tingitään.

Menot