fbpx
Uutiset

Xi ja Biden sopivat tapaavansa, Kiinan presidentti toisti kovasanaisen varoituksensa Taiwanista

"He, jotka leikkivät tulella, tulevat lopulta polttamaan itsensä."
Kiinan presidentti Xi Jingping kuvattuna heinäkuussa 2022. Kuva: Selim Chtayti

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja hänen kiinalaiskollegansa Xi Jinping sopivat varhain perjantaina Suomen aikaa käydyssä puhelinkeskustelussaan tapaavansa lähitulevaisuudessa.

Kyseessä oli jo kaksikon viides puhelinkeskustelu sen jälkeen kun Biden astui virkaansa puolitoista vuotta sitten. Mahdollisen tulevan tapaamisen ajankohdasta ei vielä sovittu.

– Biden ja Xi olivat yhtä mieltä siitä, että kasvokkain tapaaminen olisi tärkeää. He sopivat siitä, että kummankin taustajoukot tekevät työtä löytääkseen molemmille sopivan ajan tapaamiseen, kertoi nimettömänä pysytellyt, keskusteluja seurannut amerikkalainen virkamieslähde.

Keskusteluissa nousi odotetusti keskeisesti esille Taiwanin asema. Xi toisti Bidenille varoituksen, jonka hän antoi ensimmäisen kerran kun kaksikko puhui marraskuussa.

– He, jotka leikkivät tulella, tulevat lopulta polttamaan itsensä, Xi sanoi kiinalaisen Xinhua-uutistoimiston mukaan.

Xin tiukkasanaisen varoituksen syynä saattoivat olla muun muassa julkisuuteen tulleet vahvistamattomat tiedot, joiden mukaan Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi aikoisi vierailla Taiwanissa.

Vaikka Yhdysvaltain hallinnon edustajat käyvät useinkin Taiwanissa, Kiina pitää Pelosin mahdollista vierailua suorana provokaationa tämän korkean aseman takia. Pelosi myös matkustaisi saarelle sotilaskoneella, mikä entisestään lisäisi Kiinan kokemaa nöyryytystä.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan emämaan yhteyteen tarvittaessa vaikka sotilasvoimaa käyttäen.

AFP

Menot