Uutiset

Ydinasesovun avaimet ovat Kiinalla

Hämeenlinna 10.2.2007

Jos Pohjois-Korean kanssa saadaan syntymään sopimus maan ydinaseohjelman jäädyttämisestä, niin kuin perjantaina varovasti uumoiltiin, siitä koituvalla kunnialla on monta halukasta jakajaa.

Sopimus on tärkeä paitsi alueen ja viime kädessä koko maailmankin rauhalle myös neuvotteluihin osallistuvien suurvaltojen arvovallalle.

Pohjois-Korea ja sen itsevaltainen, itsepäinen johtaja Kim Jong Il kaipaavat kipeästi ulkomaista apua. Maan ydinaseohjelma on kirjaimellisesti vienyt pohjoiskorealaisilta leivän suusta.

Toisen neuvotteluosapuolen Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush kaipaa puolestaan näyttöä edes yhdestä merkittävästä menestyksellisesti ratkaistusta kansainvälisestä kriisistä.

Iranin ydinaseohjelmaa ei tunnu mikään kykenevän pysäyttämään eikä Irakissa näy juuri toivoa Bushin ja Yhdysvaltain miehitysjoukkojen kannalta kunniakkaasta loppuratkaisusta. Lähi-itä uhkaa karata tykkänään lännen hallinnasta.

Paitsi Bush henkilökohtaisesti myös hänen edustamansa republikaaninen puolue tarvitsee hyviä uutisia ulkomailta valmistautuessaan presidentinvaaleihin.

Pohjois-Koreassa Bushilla on toivoa jonkinlaisesta ulkopoliittisesta menestyksestä, johon Yhdysvallat on kyennyt vaikuttamaan uhraamatta yhdenkään sotilaansa henkeä.

Vielä kolmaskin maa voi ja varmasti myös haluaa paukutella henkseleitä sopimuksella, jos sellainen pitää. Kiina on jo jonkin aikaa ollut Pohjois-Korean henkireikä, kun Kimin johtama sulkeutunut kommunistidiktatuuri on ajautunut näköjään peruuttamattomasti hylkiövaltioksi.

Juuri Kiinan laatiman sopimusluonnoksen mukaan Pohjois-Korea jäädyttäisi ydinohjelmansa kahdessa kuukaudessa ja saisi vastineeksi energia-apua.

Aasian talousjättiläinen Kiina on viime aikoina monin tavoin viestittänyt, että se tahtoo olla myös poliittinen vaikuttaja sekä Aasiassa että muualla maailmassa.

Kiina tahtoo tulla tunnustetuksi suurvaltana. Sellaisen valtion arvovallalle ei sovi se, että takapihan pieni vasallivaltio elämöi ikään kuin sillä olisi oma tahto.

Valitettavasti yksikään neuvotteluosapuoli ei vielä aivan estoitta voi juhlia menestystä. Pohjois-Korea ei ole tullut tunnetuksi luotettavana neuvottelu- ja sopimuskumppanina. Harvoinhan yhden ihmisen johtamat diktatuurit sellaisia ovat.

Sopimuksella Kim Jong Il haluaa ostaa maalleen ja itselleen etuja. Sopimus pitää niin kauan kuin se on Kimille edullinen, mutta sekin aika voi koittaa, jolloin Pohjois-Korean sisäinen tilanne muuttuu niin, että diktaattorin valta kaipaa taas tuekseen ulkoista uhkaa. Ulkopoliittinen kriisihän on tähän saakkakin ollut Kimin diktatuurin tärkein vientituote.

Diktaatori voi tehdä äkkivääriä ratkaisuja. Ydinasesopimuksen kannalta olennaista on, että Kiina panee arvovaltansa sen taakse ja pitää naapurin isännän kurissa.

Ulkopoliittinen kriisi on tähän saakka ollut Kimin diktatuurin tärkein vientituote.