Uutiset

Ydinjäte haudataan mykkäkouluun

Ydinjätteen loppusijoitusongelmat pyritään Suomessa ratkaisemaan mykkäkoululla.

Loppusijoituspaikkaa Olkiluotoon louhiva Posiva ja samaan luolaan toiveikkaasti tähyilevä Fennovoima eivät ole kyenneet sopimaan onkalon yhteisestä käytöstä tai edes yleisellä tasolla yhteistyöstä ydinjätteen loppusijoituksesta.

Tuoreimmaksi erotuomariksi on tarjoutunut elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.), joka hiljattain kertoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa, että hänen mielestään yhtiöt voisivat tehdä yhteistyötä, vaikka jätteitä ei sijoitettaisikaan samaan luolaan.

Niinhän se arkijärki sanoo.

Arkijärjen ääntä koetti saada kuuluville jo edellisen hallituksen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.), sangen laihoin tuloksin hänkin.

Teollisuuden Voiman ja Fortumin voimaloiden ydinjätteen loppusijoituksesta huolehtiva Posiva on ilmoittanut, etteivät Fennovoiman ydinjätteet mahdu yhteiseen onkaloon. Posivan mukaan se ei ole mielipide vaan fakta.

Fennovoima on puolestaan ilmoittanut, ettei sillä ole toista vaihtoehtoa sen rakentaman kuudennen ydinvoimalan jätteen loppusijoitukselle.

Keväällä Fennovoiman ydintekniikkajohtaja Juhani Hyvärinen vetosi korkeampiin voimiin puolustaessaan tätä yhden vaihtoehdon taktiikkaa. Hänen mukaansa ”päätöksentekijöiden taholta” on selvästi ilmaistu, että yksi ydinjätteen sijoituspaikka riittää Suomessa.

Jos kyseessä olisi vähemmän vakava aihe kuin ydinjäte, voisi suorastaan huumorin kannalta ottaa Hyvärisen kommentin siitä, että ydinvoimayhtiöt eivät ole keskenään päässeet neuvotteluyhteyteen, koska ”yhteisymmärrystä siitä, mistä neuvoteltaisiin, ei ole syntynyt”.

Jos mikä niin ydinvoima ja ydinjätteen käsittely edellyttävät pitkäjänteistä suunnittelua. Pitkäjänteinen jumpittelu ei ole sama asia.

Jos toisessa ydinvoimayhtiössä ei tiedetä, miten paljon ydinjätettä toisen yhtiön kaivamaan onkaloon mahtuu, mitä se kertoo suunnittelun pitkäjänteisyydestä? Miten huolellisesti Fennovoimassa on voitu pysytellä tietämättöminä siitä, että heidän jätteilleen ei ole sijaa luolassa?

Hyvin mahdollisesti riidan lopputulos on se, että Fennovoiman jätteelle rakennetaan aikanaan kokonaan toinen luolasto. Molemmat luolastot epäilemättä rakennetaan korkeimmalla mahdollisella asiantuntemuksella ja kaikki turvallisuustekijät huomioon ottaen.

Mutta jos kahden hallituksen ministerit eivät ole toistaiseksi onnistuneet saamaan kiistaan ratkaisua, millaisen mielikuvan se synnyttää koko loppusijoitushankkeen pätevyydestä?

Fennovoimalla on viisi vuotta aikaa ratkaista ydinjätteen sijoituspaikka. Aikaa ratkaisun löytämiselle siis on. Toisaalta jos ajankäytön mallina pidetään vastedeskin tähänastista itsepäistä pattitilanteessa oleskelua, viisi vuotta hurahtaa ohi, ennen kuin huomataankaan.