Uutiset

Ydinsotkun siivous vie jopa 40 vuotta

Japanin Fukushiman ydinvoimalan puhdistustyöt etenevät tuskallisen hitaasti viisi vuotta turman jälkeen. Onnettomuusvoimalan vaarattomaksi tekemisen arvioidaan kestävän jopa 30–40 vuotta.

Turmavoimalaa pyörittävä Tepco-yhtiö vei hiljattain toimittajia katsomaan miten Fukushiman voimalan purkamistyöt sujuvat.

Voimalaan johtavan tien vierellä olevan kyltin mukaan radioaktiivista säteilyä oli 3,37 mikrosievertiä tunnissa, mikä on vielä turvallinen luku.

Reaktorirakennuksien luona olevan näköalapaikan kohdalla radioaktiivisuus nousi yli 200 mikrosievertin. Tällä tasolla pitkällinen oleskelu voi olla jo vaarallista.

Maaliskuussa vuonna 2011 räjähtäneen kolmosreaktorin rakennus on yhä pystyssä epämääräisenä rakennelmana murtunutta betonia ja vääntynyttä metallia.

MAANJÄRISTYS JA sitä seurannut tsunami aiheuttivat Japanissa pahimman ydinturman sitten Tshernobylin katastrofin vuonna 1986.

Tsunamin seurauksena liki 16 000 ihmistä sai surmansa Japanin koillisrannikolla ja 160 000 menetti kotinsa.

Viime lokakuussa vahvistettiin ensimmäinen syöpätapaus Fukushiman työntekijällä.

Tepcon mukaan tilanne voimalassa on parantunut suuresti.

– Viimeisten viiden vuoden aikana säteilytasot ovat laskeneet huomattavasti, ja voimme sanoa voimalan olevan nyt vakaa, sanoi voimalan työnjohtaja Akira Ono Washington Postin mukaan.

Onon mukaan suurin riski olisi, että tulisi uusi maanjäristys ja tsunami.

– Emme kuitenkaan joutuisi samanlaisen sekaannuksen valtaan kuin aiemmin, hän sanoi phys.org.-sivuston mukaan.

ONO sanoi, että voimalan energiataso on nyt paljon alhaisempi kuin onnettomuuden jälkeen, ja työntekijät ovat harjoitelleet ahkerasti uuden katastrofin varalta.

Meren puolelle on rakennettu 15 metriä korkeat vallit estämään vuoden 2011 tsunamin korkuiset hyökyaallot.

Voimalan purkamisen parissa työskentelee noin 8 000 työntekijää ydinasiantuntijoista insinööreihin. Työstä on Onon mukaan tehty tähän mennessä noin 10 prosenttia.

Työntekijöiden ei enää tarvitse pitää koko kasvot peittäviä maskeja kaikkialla voimala-alueella.

Suurin este voimalan sulkemiselle lopullisesti on kolmessa reaktorissa vielä jäljellä oleva sulanut ydinpolttoaine.

JOKA päivä syntyy 300–400 tonnia saastunutta vettä pohjaveden päästessä radioaktiivisen jätteen saastuttamaan voimalaan.

Tepco on varastoinut radioaktiivista vettä noin tuhanteen tankkiin, joissa on vettä 750 000 tonnia. Tilaa on vielä 100 000 tonnille.

Yritys on rakentanut voimalan neljän reaktorin ympärille maanalaisen ”jäävallin” estämään pohjaveden pääsemisen voimalaan. Vallin piti olla toiminnassa maaliskuussa, mutta Japanin ydinturvaviranomaiset torjuivat suunnitelman sanoen vuotoriskin olevan liian suuri.

Radioaktiivisesta vedestä eroon pääsemiseksi on erilaisia suunnitelmia, joita hallituksen työryhmä parhaillaan arvioi.

Alueen radioaktiivista maata on pakattu 20 miljoonaa kuutiometriä suuriin mustiin muovisäkkeihin. Ne täyttäisivät 8 000 olympialaisten uima-allasta. Säkit on varastoitu läheisille pelloille.

Viime vuoden tulvat veivät mennessään yli 700 säkkiä, joissa oli radioaktiivisen cesiumin isotooppeja. Muutamat säkit päätyivät jokiin 160 kilometrin päähän.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic