Uutiset

Ydinvoimapäätökset kypsyvät hitaasti

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.) on valpas lukemaan ajan merkkejä. Hän liputtaa perjantaisessa lehtihaastattelussa voimakkaasti kuudennen ydinvoimalan puolesta.

Ydinvoima on myötätuulessa, mutta vielä on mahdoton ennakoida mihin asti puhuri riittää.

Viides voimala nousee parhaillaan Eurajoen Olkiluodossa entisten jo pitkään palvelleiden Teollisuuden voiman laitosten kainaloon. Uuden ydinmyllyn tuotannon on määrä alkaa vuoden 2009 aikana. Siihen asti Suomi saa luvan tulla toimeen ilman kipeästi kaipaamaansa lisäenergiaa.

TVO:n toimitusjohtaja Timo Rajala esitti vuosi sitten, että viimeistään kolmen vuoden päästä olisi päätettävä, että Suomi rakentaa kuudennen ydinvoimalan. Hiekka Rajalan tiimalasissa valuu.

Ydinvoimapäätökset kypsyvät hitaasti, koska ne ovat edelleenkin poliittisesti erittäin tulenarkoja. Viileys ja asiapohjainen harkinta ovat valitettavasti usein tiessään, kun kyse on ydinvoimasta.

Paavo Lipposen kannanotto on selkeä ja johdonmukainen. Siinä on vain yksi vika: se olisi pitänyt esittää jo vuosia sitten. Viidennestä ydinvoimalasta väännettäessä olisi pitänyt ymmärtää, että saman tien tarvittaisiin myös kuudes.

Ydinvoimailmasto muuttuu. Lipposen lisäksi muidenkin poliitikkojen on aika haistella tuulia eduskuntavaalien lähestyessä.

Ydinvoimavastaisuuden aallonharjalla läpi lyhyen historiansa ratsastanut Vihreä liitto lähti hallituksesta niskojaan nakellen, kun edellisen ydinvoimapäätöksen aika tuli. Nyt puolue ei ehdoin tahdoin kieltäydy vallasta, vaikka vaalien jälkeinen hallitus joutuisikin näyttämään vihreää valoa ydinvoimalle. Lipposen tavoin on syytä iloita, jos energiapolitiikassa irtaudutaan vihreiden ja Greenpeacen edustamasta fundamentalismista.

Ydinvoimasta näppylöitä saavat vihreät ovat tiukasti hallituspolitiikan marginaalissa, mutta toisin on suurimman puolueen tittelistä kisaavan keskustan laita. Puolue on jo riittämiin rymynnyt energiapolitiikassaan risusavotassa, jossa kirkas ydinvoimalinja on loistanut poissaolollaan.

Helsingin Sanomien teettämän mielipidekyselyn mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa kuudetta ydinvoimalaa, kun vielä vuosi sitten vastaavan kyselyn mukaan kannattajien osuus oli 42 prosenttia.

Energian, niin öljyn kuin sähkönkin, hirmuinen hintakehitys ei ole voinut jäädä keneltäkään huomaamatta. Uusiutuvat energiamuodot, niiden jatkuva kehittely ja myös energiansäästö ovat tarpeellisia lisäapuja, mutta perusvoimapulan paikkaajiksi niistä ei ole.

Toistaiseksi myöskään kasvihuonekaasujen vähentämiseen ei ole kenelläkään esittää ydinvoimaa parempaa vaihtoehtoa.

Sähkön tuonti on jäänyt keinoista käteen, mutta sekään ei lepää loputtomiin kestävällä pohjalla, ei, vaikka Suomenlahden poikki rakennettaisiin kaapeli poikineen.

Kauaskantoiset energiaratkaisut on tehtävä omin voimin ja omassa maassa.

Päivän lehti

4.4.2020