fbpx
Uutiset

Yhä useampi allerginen turvautuu adrenaliinikynään

Ruoka- ja lääkeaineallergioista kärsivä Satu Tolvanen on saanut neljä kertaa henkeä uhkaavan anafylaktisen sokin, eli nopeasti etenevän vakavan allergisen reaktion.

Jokaisella kerralla tilanne on tullut yllättäen johtuen esimerkiksi pähkinää sisältävän elintarvikkeen puutteellisesta pakkausmerkinnästä tai lääkeaineesta, jota Tolvanen ei ole aiemmin käyttänyt.

-Joskus saatan ehtiä syödä koko lääkekuurin loppuun, ennen kuin reaktio iskee. Kerran kurkku paisui tukkoon, koska vastaan tullut rouva oli tullut juuri hevostallilta, Tolvanen kertoo.

Valtakunnalliseen anafylaksiarekisteriin ilmoitetaan satakunta tapausta vuodessa. Kuluvan vuoden aikana rekisteriin on tehty 68 ilmoitusta, mutta tapauksia sattuu rekisteröityä enemmän. Suurin osa reaktioista on johtunut ruoka-aineista, toiseksi yleisin syy on lääkeaineet.

Anafylaktisen sokin oireita ovat kurkun kutina, nopeasti etenevä ihottuma, kasvojen alueen turpoaminen ja punoitus, hengitysvaikeudet ja pahoinvointi.

Henkilökohtainen henkivakuutus

Adrenaliinikynää kantaa mukanaan kasvava joukko – muutama prosentti – suomalaisista. Satu Tolvasella niitä on aina mukanaan kaksi, koska hänen allergiaoireensa ovat todella vahvoja.

-Adrenaliinikynä on henkilökohtainen henkivakuutukseni.

Adrenaliinikynä on muutaman mikrogramman adrenaliinia, vettä ja muita ainesosia sisältävä, automaattisesti neulan laukaiseva ja nesteen lihakseen siirtävä laite. Adrenaliini helpottaa allergiaoireita muutamassa minuutissa rentouttaen hengitysteiden lihaksia ja nostaen sydämen sykettä.

Laite on käyttövarma ja perusterveelle ihmiselle vaaraton.

-Adrenaliinista ei ole mitään haittaa, vaikka sitä laittaisi elimistöön varmuuden vuoksi. Sivuoireet helpottuvat puolessa tunnissa, allergianeuvoja Sirpa Artimaa Hämeen allergia- ja astmayhdistyksestä kertoo.

Adrenaliinikynän käyttämisen suurin este onkin lääkeaineen lihakseen johtavan piikin pelko.

Vaatii reseptin

Kuntoutuspäällikkö Hanna Pellikka Allergia- ja astmaliitosta kertoo varsinkin aikuisten saamien vakavien allergisten reaktioiden lisääntyneen.

Tämän epäillään johtuvan vielä 90-luvulla käytössä olleen hoidon, allergisoivien ruoka-aineiden poissulkemisen vuoksi. Siedätyshoidon sijaan moni vältti kokonaan ruoka-aineita joille oli tai saattoi olla allerginen, minkä epäillään aiheuttavan ajan myötä entistä pahempia ruoka-aineyliherkkyyksiä.

Kertakäyttöinen adrenaliinikynä vaatii reseptin, ja se maksaa käyttäjälleen hieman yli 30 euroa. Vaikuttavan aineen luvataan säilyvän uudessa, kuukausi sitten markkinoille tulleessa adrenaliinikynässä käyttökelpoisena jopa kahden vuoden ajan.

Laitetta esiteltiin Hämeen allergia- ja astmayhdistyksen tilaisuudessa pääkirjastossa keskiviikkona. (HäSa)

Menot