Uutiset

Yhä useampi joulukuusi tulee suoraan pellosta

Perinteinen metsässä kasvanut kuusi on vaivihkaa väistymässä viljeltyjen joulukuusien tieltä Suomen joulukuusimarkkinoilla. Nyt jo lähes puolet Suomessa ostettavista yli miljoonasta joulukuusesta on viljeltyjä.

Joulupuuseuran puheenjohtaja Heini Katajisto epäilee, että viljeltyjen kuusien valloitus jatkuu.

– Keräilykuusissa työmäärä on valtava, eivätkä ne ole enää kuluttajan mieleen. Keräily- ja ojakuuset eivät koskaan lopu, mutta hakkuukoneiden jäljiltä ei latvakuusia tule, Katajisto kertoo.

Suomessa ostetaan joulukuusia vuosittain 10 miljoonalla eurolla. Puolet kuusista haetaan omalta tai naapurin maalta. Myytävien kuusien määrä on puolisen miljoonaa.
Suomessa viljeltyjen kuusien määrä myytävistä kuusista on jo puolet, noin 300 000.

– Ulkomaiset kuuset saavat turhan suurta huomiota, koska isot kauppaketjut rummuttavat niitä mainoksissaan, kritisoi euralainen kuusiviljelijä Heikki Puputti.

Suomeen tuodaan 100 000 kuusta. Tuontikuuset lastataan laivoihin yleensä Tanskasta.

Joidenkin arvioiden mukaan Tanskassa kasvatetaan seitsemän miljoonaa joulukuusta.

– Tanskalaiskuusten hinnat ovat nousussa, koska EU-tuet ovat loppuneet, sanoo Katajisto.

600 viljelijää

Katajisto arvio, että Suomessa on kuutisensataa kasvattajaa. Tarkkoja tilastotietoja ei ole, koska kuusiviljelijät eivät kuulu tukiaisten piiriin.

Joulukuusten viljelyalaa ei ole myöskään laskettu, mutta Katajiston arvion mukaan puhutaan lähes tuhannesta hehtaarista, joilla kasvaa 2-3 miljoonaa kuusta. Paljonko yhdestä myydystä kuusesta jää viljelijälle?

– Täysin mahdoton sanoa. Taimet maksavat 20-30 senttiä. Käteen jäävään summaan vaikuttaa niin paljon, myytkö puut itse vaiko välikädet, käytätkö palkkatyömaa, mitkä ovat viljelyperiaatteet, Katajisto luettelee.

– Viljelijä saa olla tyytyväinen, jos hän saa 100 viljellystä kuusesta 80 prosenttia myyntiin.

Lahja luonnosta?

Täysin itsestään selvää ei ole, että kotimaiset kuuset myydään kotimaisina ja ulkomaiset ulkomaisina. Suomalaiset kuusenkasvattajat teettivät viime vuonna Suomen lipulla somistetun merkkauslipukkeen.

– Idea oli hyvä. Ilmeisesti riittävän hyvä idea jopa kopioitavaksi, Katajisto ärisee.

Ainakin Bauhausista voi käydä ostamassa niin sanotun lahjakuusen. Kyse on Tanskasta tuodusta kaukasianpihdasta, jonka ostaja saa lahjakortin tammikuussa käytettäväksi. Kuusen merkkauslipukkeessa kerrotaan tuotteen olevan lahja luonnosta.

– Lahja luonnosta suomen kielellä painettuna on omiaan viemään ostajan mielikuvat väärään suuntaan, Katajisto sanoo.

Suomalaiset kuuset ovat ympäristöystävällisesti kasvatettuja verrattuna tanskalaisiin. 20-senttisen taimen suurin uhka on sen tukahduttava heinä.

– Suomessa heinäntorjunta perustuu pääasiassa mekaanisiin menetelmiin ja muotoilu tehdään käsityönä leikkaamalla, havupuuviljelijä Puputti sanoo.

Katajiston mukaan Tanskassa heinäntorjunta tehdään kemiallisesti ruiskutuksilla, kuusien kasvua ohjataan hormonikäsittelyillä ja hyönteistuhoja torjutaan ruiskutuksilla. Lannoitustakaan ei unohdeta.

– Onko siis pikemminkin myynnissä lahja kemianteollisuudelta?, Katajisto kysyy.

Kuusenhaku on elämys

Euralaisella Heikki Puputilla kasvaa kuusia kymmenen hehtaarin peltoalalla Satakunnassa. Puputin sesonki on alkanut. Mies myy kuusiaan kaikkiaan kuudessa myyntipaikassa.

– Monesti olen itsekin miettinyt, kuka hullu nyt kuusia myy. Odotat ensin 10-15 vuotta, että taimet kasvavat ja hoidat taimia kaksi, kolme kertaa vuodessa. Viljelmät eivät ole edes maataloustukien piirissä.

Puputti suhtautuu bisnekseensä ammattimaisesti. Hän jaottelee myytävät kuuset eri värisillä nauhoilla kolmeen eri luokkaan: extra-, keski- ja halpaluokkaan.

– Luokittelu on vasta harjoitteluasteella. Keskiluokkaan kuuluvista puista saattaa puuttua oksa tai latva tai kuusen runko on hieman väärä, Puputti kertoo ideastaan.

Puputti järjestää tiluksillaan kuusenhakuretkiä.

– Kyse on enemmänkin elämysmetsästä, koska tarjolla on myös pipareita ja glögiä, makkaranpaistoa ja hevosajelua, mies luettelee. (HäSa)

Viljellyt puut

Serbiankuusta eli omorikakuusta (Picea omorika) on viljelty Suomessa jo niin kauan, että nyt viljeltävät taimet ovat pääasiassa kolmatta meillä kasvavaa sukupolvea.

Puut istutetaan 20-senttisinä taimina, noin 4 000 tainta hehtaarille.

Suomessa myydään reilu miljoona kuusta, yli puolet haetaan omalta tai naapurin maalta.

Suomessa viljeltyjen kuusien määrä myytävistä kuusista on lähes 300 000 kappaletta. Suomeen tuodaan reilu satatuhatta kuusta.

Suomessa kasvaa 2-3 miljoonaa kuusta.

Suosituin tuontilajike on kaukasianpihtakuusi.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic