fbpx
Uutiset

Yhä useampi riippuvuus syntyy verkossa

Alkoholi-, lääke- ja huumeriippuvuudet ovat saaneet rinnalleen koko ajan otettaan voimistavan internetriippuvuuden. Samalla myös läheisesti nettiriippuvuuteen kuuluva nettipeliriippuvuus yleistyy koko ajan etenkin nuorten miesten keskuudessa.

A-klinikkasäätiön tiedotuspäällikkö, valtiotieteen linsensiaatti Teuvo Peltoniemi arvioi, että internetriippuvaisia on Suomessa tällä hetkellä kahdesta viiteen prosenttia väestöstä. Määrä lisääntyy koko ajan sitä mukaa, kun internetin käyttö yleistyy.

– Riippuvaisille itselleen on aivan sama kuinka monta prosenttia heitä on suomalaisista, sillä heidän riippuvuutensa on aina sataprosenttista, Peltoniemi huomauttaa.

Säätiön ylläpitämän Päihdelinkin nettiriippuvuustestin on tehnyt tänä vuonna jo jopa 10 000 eri käyttäjää kuukaudessa. Myös rahapeliriippuvaisia auttavassa Peluurissa soittajien määrä lisääntyy tasaisesti. Yhä useamman ongelma on nettipelaaminen ja ennen kaikkea nettipokeri, johon pääasiassa 18-24-vuotiaat miessoittajat voivat kuluttaa tuhansia euroja kuukaudessa.

Peltoniemen mielestä on luonnollista, että haitat näkyvät juuri nuorilla, sillä he ovat kasvaneet ensimmäisenä ikäluokkana kiinni internetin maailmaan.

– Internetin käyttö yleistyy koko ajan ja samalla haitat alkavat näkyä myös muissa ikäryhmissä. Kun suuret ikäluokat eläköityvät, on mahdollista, että he täyttävät näin syntyvän tyhjiön internetillä. Valtaosalle internetin käyttö on ongelmatonta, mutta aina on niitä joille siitä tulee riippuvuus.

Kirjastosta tunteiden temmellyskentäksi

Paljon julkisuudessa huomiota osakseen saanut internetriippuvuus ei osoita laantumisen merkkejä. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa aika tappaa kuitenkin kohun nettiriippuvuuden ympäriltä. Julkisuuteen mahtuu vain yksi asia kerrallaan.

– Kun televisio 50 vuotta sitten tuli Suomeen, käytiin kiivasta keskustelua sen aiheuttamasta riippuvuudesta. Enää televisioriippuvuudesta ei keskustella, koska se on osa elämää. Uskon samoin käyvän myös nyt.

Tiedotuspäällikkö Teuvo Peltoniemen mielestä ongelmien unohtaminen on valitettavaa, sillä se ei merkitse ongelmien poistumista. Samaan aikaan, kun julkinen mielenkiinto hiipuu, kuihtuu myös julkinen rahoitus ja ongelmaiset uhkaavat jäädä yksin.

– A-klinikkasäätiön ikävä velvollisuus on muistuttaa ongelmien olemassaolosta, Peltoniemi hymähtää.

Valtaosalle internet on tiedonhaun väline, mutta nettiriippuvaisille internet on sosiaalisen elämän korvike. Verkosta on tullut tapa tavata uusia ihmisiä tuntemattomana. Netin valttina on myös se, että ihminen voi itse valita oman roolinsa ja halutessaan myös vaihtaa sitä.

Peltoniemen mukaan nettiriippuvuutta on vaikea tutkia, sillä siitä ei haluta puhua julkisesti. Netissä käytettyä aikaa vähätellään ja sen käytön pakonomaisuutta piilotellaan.

Paradoksaalista kyllä myös nettiriippuvaisia auttava Päihdelinkki toimii verkossa, sillä niin tavoitetaan helpoimmin suurkuluttajat.

– Viinan käytöstä on helppo sanoa, mikä on ongelmaista. Mutta milloin internetin käyttö on ongelmaista? Internethän on voittopuolisesti erinomainen asia. Sen haittoja ei voi mitata tunneissa ja asettaa aikarajoituksia.

Riippuvuus vaihtelee

Peltoniemi uskoo tietotekniikan nopean kehityksen johtavan lähitulevaisuudessa siihen, että internetriippuvuuden sijaan aletaan puhua virtuaalitekniikkariippuvuudesta. Internet on jo nyt muuttunut tiedon jakajasta kokemusten, tunteiden ja elämysten tuottajaksi. Juuri virtuaalimaailma saa ihmisen varmimmin koukkuun.

– Virtuaaliriippuvuudesta saattaa kehittyä pahempi riippuvuus kuin nykyisistä aine-, peli- tai nettiriippuvuuksista, Peltoniemi huomauttaa.

Tällä hetkellä eniten keskustelua herättävät chattailu, irkkaaminen ja nettipokeri, mutta tosiasiassa koukussa voi olla myös sähköpostiin ja uutisryhmiin. Internet on alkanut hallita arkea niin, ettei aikaa jää enää syömiselle, liikunnalle tai ihmissuhteille, työlle ja opiskelulle. Ihmisiä ei tarvitse enää kohdata kasvotusten, kun ystävät ovat netissä.

– Internetin käyttöä ei kannata nykykäsityksen mukaan enää edes yrittää kieltää keneltäkään. Pääasia olisi saada netin käyttö hallintaan. Valtaosalle internet on kuitenkin käytännöllinen työväline, instrumentti, josta on paljon hyötyä.

Peltoniemen mielestä on lohdullista, että internet- ja peliriippuvaisille on kuitenkin tarjolla paljon apua. Useimmat riippuvaiset tajuavat itse ongelmansa ja yrittävät päästä siitä omin avuin eroon. Joskus riippuvuus pääsee kuitenkin niin pitkälle, että laitoshoito on ainoa vaihtoehto. Esimerkiksi vuonna 2003 laitoshoitoon joutui yli 400 peliriippuvaista.

Samaan aikaan päihdeongelmaisia oli hoidossa yli 5000.

– Salamannopeasti mikään muutos ei onnistu, mutta se on kuitenkin mahdollista. (HäSa)

Häpeä on vahva tunne

– Peliriippuvuus uhkaa ihmisen henkeä ja silloin on aina kyse vakavasta asiasta. Moni vertaistukiryhmän jäsenistä on yrittänyt ainakin kerran itsemurhaa. Häpeä on vahva tunne, Hämeenlinnan A-klinikan vastaava sosiaaliterapeutti Mirja-Liisa Kärkkäinen korostaa.

A-klinikan peliriippuvaisten vertaistukiryhmä kokoontuu kerran viikossa ja istuntoihin osallistuu kymmenen henkeä. Ryhmä on toiminut vuoden alusta lähtien A-klinikalla. AA:n periaatteisiin nojautuvan Nimettömien pelureiden eli GA:n Hämeenlinnan ryhmä kuivui jo vuosia sitten kokoon kokeneiden vetäjien puutteessa.

– Hämeenlinnalaiset peliriippuvaiset olivat liian samanlaisessa elämäntilanteessa, eivätkä voimat toisten auttamiseen riittäneet. Jotta tällainen ryhmä toimisi, täytyy vetäjinä olla kokeneita ja riippuvuudesta jo irti päässeitä ihmisiä.

Tällä hetkellä peliriippuvaisten vertaistukiryhmän toiminta alkaa olla vakiintunutta. Vertaistuen lisäksi pelurit tai heidän läheisensä saavat myös yksilöllistä apua. Avun tarve on huutava.

– Kun ihminen menettää elämänsä hallinnan ja joutuu hakemaan ulkopuolisen apua, on häpeä valtava. Kun tähän liittyvät vielä vakavat taloudelliset ongelmat, ei kärsimyksellä ole rajaa.

Mirja-Liisa Kärkkäinen sanoo miettineensä, miksi jotkut ihmiset saavat riippuvuuden ja toiset eivät. Usein samoilla ihmisillä on monta riippuvuutta ja kun yksi loppuu, tulee toinen tilalle. Peliriippuvaisten pelaaminen ei jää vain yhteen peliin, vaan he elävät pelimaailmassa.

– Peliriippuvaisilla on valtava halu voittaa ja unohtaa arki. Koko elämä pyörii pakonomaisesti pelimaailman seuraamisen ympärillä. Samalla, kun murheet unohtuvat hetkeksi, tulee tilalle kuitenkin hirveä häpeä, kun pelaamiseen on mennyt perheeltä ruoka- ja vuokrarahat.

Kärkkäisen mielestä peliriippuvuuden yleistymisen pohtiminen ei ole tärkeää. Tärkeää on auttaa ihmisiä, joilla on mikä tahansa riippuvuus. Jos joku asia hallitsee täysin elämää, on ongelma aina vakava, oli sitten riippuvainen pelaamisesta tai shoppailusta.

– Apua kuitenkin saa. Peliriippuvuudenkin kanssa voi oppia elämään, mutta yksin ei kuitenkaan kukaan selviä.

Menot