fbpx
Uutiset

Yhä useampi tahtoo osata keinua pää alaspäin

Sirkuskoulu ARX opettaa sirkuksen perustaitoja. Kehitysvammaisten ryhmään kaivataan lisää harrastajia.

Kun ilma-akrobatian ohjaaja Sanna Huttunen vääntäytyy trapetsille, liike on sulava. Sirkuskoulua käyvät tytöt seuraavat opettajansa esimerkkiä. Kömpelön on vaikea ymmärtää, miten ihmiskeho taipuu niin vaivatta luonnottomanoloisiin asentoihin.

Aiemmin Sorin Sirkuksen kanssa yhteistyötä tehnyt Sirkuskoulu ARX toimii tänä syksynä Suomen Nuorisosirkusliiton kanssa.

Lapsille ja nuorille suunnatussa sirkuskoulussa opetellaan sirkustelun perustaitoja: jonglöörausta, tasapainottelua yksipyöräisellä ja ihmispyramidissa, ilma-akrobatiaa ja paljon muuta.

– Harrastuksessa on ollut kasvubuumi 10 vuotta. Sirkuskouluja ja -kerhoja tulee koko ajan enemmän, sirkusohjaaja Niina Rinta-Opas tietää.

Yksi syy harrastuksen yleistymiseen on se, että alan opettajia on koko ajan valmistunut enemmän. Sekä Rinta-Opas että Huttunen ovat valmistuneet Turun taideakatemian sirkustaiteen linjalta. Lajin imagokin on parantunut vuosien varrella.

– Yksi syy on sirkusromantiikka – sehän on tosi eksoottista. Ja sirkus on saanut myös parempaa julkisuutta. Enää ei ajatella, että sirkusihmiset ovat kiertolaisia, jotka elävät kädestä suuhun, vaan se on ihan oikea ammatti, Rinta-Opas pohtii.

Kosketellaan ja ollaan päällekkäin

Hän uskoo myös, että lajin monipuolisuus vetoaa yhä useampiin harrastajiin.

– Siinä ei tarvitse keskittyä vain yhteen asiaan, vaan on oikeastaan parempi, mitä monipuolisemmin harjoittelee erilaisia juttuja. Niistä voi sitten yhdistää erilaisia asioita esityksiin.

Sirkusharrastuksen ominaispiirre on myös, että siitä puuttuu kova kilpahenki.

– Tämä ei ole kilpailua, vaan sosiaalista yhdessäoloa. Tässä joutuu paljon koskettelemaan muita ja olemaan päällekkäin ja niin edelleen, Rinta-Opas valaisee.

Harrastus sopii myös monenlaisille ihmisille, sillä esimerkiksi juuri ihmispyramidissa tarvitaan erikokoisia ja -vahvuisia akrobaatteja.

Sirkus sopii kehitysvammaisillekin

Vanhimmat ARX:in sirkuskoululaiset ovat 12 ikävuoden hujakoilla, ja nuorimmat kuusivuotiaita. Osalla on jo useamman vuoden kokemus sirkusharrastuksesta.

Vaikka harrastus on suosittu, sirkuskoulun erityisryhmään kaivataan vielä paljon osallistujia: siinä kun on toistaiseksi vain yksi harrastaja.

– Erityisryhmään voi osallistua esimerkiksi kehitysvammaisia tai keskittymishäiriöisiä. Sirkusharrastus auttaa motoriikassa ja tasapainossa. Esimerkiksi kokonaan halvaantuneen voi laittaa trampoliiniin, Niina Rinta-Opas kuvailee.

Hän kertoo, että kehitysvammaiset sirkusharrastajat saavat harrastuksestaan paljon irti.

– Se on aina mahtavaa, kun oppii tekemään jotain itse.

Kouluttajalle erityisryhmän opastaminen sirkustaiteen saloihin vaatii harrastajien lähtötason erityistä huomioon ottamista.

– Ja onhan se enemmän yksilöopetusta ja ryhmän ehdoilla menemistä, Rinta-Opas sanoo.

Jos ryhmään mielii vielä mukaan, Rinta-Opas kehottaa ottamaan yhteyttä Suomen Nuorisosirkusliiton sihteeriin Piia Karkkolaan numeroon 050-4142041. Suoraan ARX:iin ei kannata ottaa yhteyttä. (HäSa)

Enää ei ajatella, että sirkusihmiset ovat kiertolaisia, jotka elävät kädestä suuhun, vaan se on ihan oikea ammatti.

Niina Rinta-Opas, sirkusohjaaja

Menot