Uutiset

Yhä useampi uusii tonttijohtonsa

Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy uusii vesijohto- ja viemäriverkostoaan lähivuosina aiempaa tiiviimmällä tahdilla. Viime vuonna aloitetut kaupunginosakohtaiset urakat jatkuvat tänä kesänä Hätilässä, Kankaantakana, Iittalassa, Nummella ja Hattulassa.

Verkoston uusimisen yhteydessä vesilaitos suosittaa myös reitin varrella asuvia kiinteistöjä uusimaan omat tonttijohtonsa. Usein ne ovat samanikäisiä kuin saneerattava runkojohto.

Verkostopäällikkö Leo Aspholm kertoo, että kotitaloudet ovat tarttuneet tarjoukseen jopa yllättävän hanakasti.

-Ei nyt ihan sataprosenttisesti, mutta tähän asti on puhuttu noin 95 prosentista, jotka uusii putkensa. Tosin osa taloista on uusinut tonttijohtonsa jo aiemmin, joten kaikilla tarvetta ei ole, Aspholm sanoo.


Urakoitsijat toteuttavat

Hämeenlinnan Seudun Vesi ei tee tonttijohtosaneerauksia itse, vaan toimii lähinnä tiedottajan roolissa käyttämiensä urakoitsijoiden ja kotitalouksien välillä.

-Olemme myötävaikuttamassa siihen, että ne urakoitsijat, jotka meille tekevät runkojohtosaneerauksia, saneeraisivat samalla tonttijohtojakin, Aspholm kertoo.

Hänen mukaansa vesilaitoksen väki käy kertomassa kiinteistöjen omistajille, mistä saneerauksessa on kysymys.

-Olemme jopa pyytäneet tarjoushintoja urakoitsijalta, jotta meillä on kertoa jotain hintahaitaria, mitä se urakointi mahdollisesti maksaisi, Aspholm sanoo.

Hänen mukaansa tonttijohto kannattaa uusia yhtä aikaa runkojohdon saneerauksen kanssa, kun toinen pää on jo valmiiksi auki.

-Ilman muuta se on edullisempaa. Useinhan näitä tehdään sujuttamalla, jolloin ei tarvitse kaivaa koko matkaa talolle asti, vaan vain toinen monttu talon viereen, Aspholm kertoo.


Vuodot menevät vesilaitoksen piikkiin

Hänen mukaansa asiakkaille on annettu jo pidempään alennusta tonttijohtojen uusimiseen runkojohdon korjauksen yhteydessä.

-Siinä on meidänkin intressit kyseessä, että saamme vuotovesiä kuriin. Mittarihan on vasta kiinteistössä eli jos tonttijohto vuotaa, se menee tavallaan meidän piikkiin, Aspholm toteaa.

Missä kaikkialla Hämeenlinnan Seudun vesi tänä vuonna saneeraa?

-Parhaillaan on työmaa käynnissä Kaarlonkadulla lähellä Pihlajakujaa sekä Kankaantakana Ketunlukossa. Sitten on isompia kokonaisuuksia Iittalassa, Aspholm listaa.

Lisäksi toteutetaan pari pienempää kohdetta Nummella ja Hattulassa. (HäSa)

Päivän lehti

19.1.2020