Kolumnit Uutiset

Yhdeksän euroa työpäivästä

Anna on kondiittori, jonka täytekakkuja ja leivonnaisia jonotetaan juhliin. Kauniit ja herkulliset kakut ovat hämmästyttävän edullisia.

Mitä kummallista tässä on?

Annan tuotteita saa ostaa ja tilata toimintakeskuksesta. Hän saa työstään yhdeksän euroa päivässä. Kuusi tuntia työtä viitenä päivänä viikossa tuo tilille 198 euroa kuukaudessa.

Miksi? Koska hän on asperger-oireyhtymäinen, vaikkei se hänen ammattitaidossaan näy.

Työtä leipomoissa ei Annalle ole löytynyt, joten hän on päässyt työkeskuksen jakelukeittiöön. Ei töihin vaan sosiaalihuollon asiakkaaksi.

Yhdeksän euroa päivässä ei ole palkka vaan työpalvelusta maksettava työosuusrahaa, joka vaihtelee nollasta 12 euroon.

Osalla Suomen noin 40 000 kehitysvammaisesta toimintakyvyn rajoitteet ovat niin lieviä, että he pystyvät hankkimaan ammatin ja voivat olla palkkatyössä.

Anna olisi yksi heistä, mutta hän on kohdannut samat ongelmat kuin moni muu.

Hän on onnellinen voidessaan tehdä työkeskuksessa työtä, jota rakastaa.

Hän voisi sijoittua myös avotyötoimintaan eli päästä yritykseen leipomaan. Sielläkin hän olisi edelleen sosiaalihuollon asiakas, ulkoistetussa työtoiminnassa ja saisi edelleen vain työosuusrahaa eikä palkkaa.

Kun hän kohtaa ennakkoluulottoman työnantajan, hän saa työpaikan, palkkaa ja hänen kakkujensa ystävät tuovat euronsa yrittäjän leipomolle.

Kehitysvammaliitto ajaa lainsäädäntöön ja työmarkkinoille muutoksia, jotta yhä useampi kehitysvammainen saisi taitojaan vastaavan työpaikan ja palkan. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Muutaman euron korvaus kuuden tunnin pituisesta työpäivästä on riistoa, jos työ on tuottavaa. Työssään ihminen on työntekijä eikä vammainen. Jos hän tekee työnsä niin kuin pitää, hänelle kuuluu siitä palkka.

Viime vuonna julkaistiin tutkimus kehitysvammaisista työelämässä. Tutkimus paljasti, että työpaikka löytyy yrityksiltä. Kunnat ovat nihkeitä ottamaan vammaista työsuhteeseen. Työhön pääsee, muttei palkkatyöhön vaan avotyötoimintaan.

Kehitysvammaiset, työttömät, maahanmuuttajat ja syrjäytyneet ovat houkuttelevaa työvoimaa, jota työnantajat saavat palkattua lähes ilmaiseksi.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic