fbpx
Uutiset

Yhdeksän ihmistä on pidätetty raakaan surmaan liittyen Ranskassa – pidätettyjen joukossa on useita epäillyn sukulaisia

Opettajan surmasta epäilty oli tshetsheenitaustainen nuori. Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsui tekoa islamistiseksi terrori-iskuksi.
Lapset ja vanhemmat toivat lauantaina kukkia koulun portille Conflans Sainte-Honorinen kaupunginosassa Pariisissa. Koulun opettaja surmattiin raa'asti perjantaina koulun läheisyydessä. Kuva: epa08752098
Lapset ja vanhemmat toivat lauantaina kukkia koulun portille Conflans Sainte-Honorinen kaupunginosassa Pariisissa. Koulun opettaja surmattiin raa'asti perjantaina koulun läheisyydessä. Kuva: epa08752098

Ranskan poliisi on pidättänyt yhteensä yhdeksän ihmistä perjantaina tapahtuneeseen raakaan hyökkäykseen liittyen, kertoo Reuters. Ranskan poliisi kertoi perjantaina ampuneensa miehen, joka oli muutamaa minuuttia aikaisemmin tappanut paikallisen koulun opettajan Conflans Sainte-Honorinen esikaupunkialueella Pariisin länsiosassa.

Mediatietojen mukaan hyökkääjä katkaisi uhrin kaulan. Teko tapahtui iltapäivällä koulun läheisyydessä sijaitsevalla kadulla.

Poliisi ampui tekijän vain muutama minuutti teon jälkeen. Epäilty oli 18-vuotias ja tshetsheenitaustainen. Uutistoimistojen mukaan hän oli syntynyt Moskovassa.

Ranskan terrorisminvastainen syyttäjävirasto kertoi perjantaina tutkivansa hyökkäystä terroritekona. Poliisilähde kertoi Reutersille perjantaina silminnäkijän kuulleen hyökkääjän huutavan “Allahu akbar” eli “jumala on suurin”. Tietoa ei tuolloit ollut vahvistettu.

Tapahtumapaikalla lauantaina vieraillut Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi teon täyttävän islamistisen terrori-iskun tunnusmerkit.

Poliisi pidätti neljä ihmistä pian tapahtuneen jälkeen. Reutersin mukaan pidätetyt ovat epäillyn sukulaisia. Heistä yksi on alaikäinen.

Lauantain vastaisen yön aikana poliisi pidätti vielä viisi henkilöä. Heidän joukossaan on kahden kyseistä koulua käyneen oppilaan vanhempia.

Uhri oli historianopettaja

Uhri oli 47-vuotias historianopettaja. Hän oli aikaisemmin tässä kuussa näyttänyt oppilailleen luokassa pilapiirroksia profeetta Muhammedista tunnilla, jonka teemana oli ilmaisunvapaus.

Teko oli suututtanut useita muslimivanhempia ja heistä oli osa valittanut koululle tapahtuneesta.

BBC:n mukaan opettaja oli saanut useita uhkauksia raakaa tekoa edeltävinä päivinä.

Viikko sitten mieshenkilö jakoi sosiaalisessa mediassa videon, jossa hän kertoi tyttärensä olleen kyseisellä tunnilla. Videolla mies tuomitsi opettajan teon. Vielä ei ole tiedossa, onko videon jakanut vanhempi pidätettyjen joukossa.

Perjantain hyökkäys muistutti ranskalaisten mieliin viisi vuotta sitten tapahtuneen Charlie Hebdon iskun. Charlie Hebdo oli ennen iskua julkaissut pilapiirroksia profeetta Muhammedista. Lehden toimitukseen kohdistuneessa hyökkäyksessä kuoli 12 ihmistä.

Menot