Uutiset

Yhdeksän kuukautta aikaa synnyttää hartiat

Tervakosken koulussa Annu Hyökyvaaran luokalla ei ihmetellä, vaikka ope tarkastaisi kokeita jalat koholla.

Viime vuonna ensimmäisissä Fitness Expon Body Fitness SM-kisoissaan 163 senttisten sarjan viidenneksi sijoittuneen Hyökyvaaran oppilaat ovat nimittäin jo tottuneet opensa harrastukseen.

– Olen opettanut samaa luokkaa jo viisi vuotta. Tänään oppilaat ihmettelivät vähän, kun olin niin hassun värinen, Hyökyvaara nauraa.

Luokanopettajan työn yhdistäminen urheilijan arkeen on käynyt helposti. Aamulla jaksaa hyvin lähteä lenkille ennen työpäivän alkamista.

Fitness-lajien lajijärjestö IFBB järjestää vuosittain kahdet isot kisat ja Hyökyvaara tähtää ensi vuonna molempiin. Ensimmäinen kilpailu on huhtikuussa käytävä Fitness Classic.

– Keväällä tavoite on olla niin hyvässä kunnossa, että olisi omassa sarjassani kolmen kärjessä. Voittokin on tavoitteissa, mutta koska kauneus on katsojan silmässä, niin tuomareista ei ikinä tiedä. Jos sijoitun kolmen parhaan joukkoon, pääsen karsimatta syksyn SM-kisoihin, Hyökyvaara selittää.

Tämän vuoden kisat hämeenlinnalainen jätti kokonaan väliin. Oikeastaan hän aikoi jo jättää koko lajin.

– Kisojen jälkeinen elämä on vaikeaa, kun identiteettiään pitää etsiä uudelleen. Salilla on kuitenkin niin ihanaa, että päätin jatkaa. Tämän vuoden kisoihin en enää ehtinyt, sillä lisenssimaksu olisi pitänyt maksaa jo tammikuussa.

Ei pidetä urheiluna

Hyökyvaara harjoittelee yli kymmenen kertaa viikossa. Ohjelmassa on neljä aerobista harjoitusta ja kuusi salitreeniä sekä venyttelyt. Viikossa on yksi lepopäivä, mutta silloinkin Hyökyvaara kertoo lenkkeilevänsä koiran kanssa.

Vaikka seuraaviin kisoihin on vielä matkaa, treeni on melko samanlaista kuin ennen viime vuoden SM-kisoja. Oikeastaan intensiteettiä on vain kasvatettu entisestään.

– Ennen ensimmäisiä kisojani tein salilla noin 700 toistoa viikossa. Nyt toistoja tulee jo noin 3500, Hyökyvaara kertoo.

Tällä hetkellä työn alla on erityisesti ylävartalo, joka ei vielä viime vuonna ollut oikeanlainen.

– Kireys oli niissä kisoissa hyvä, mutta yläkroppa ei. Nyt minulla on yhdeksän kuukautta aikaa synnyttää itselleni hartiat.

Vaikka fitness-kilpailijat treenaavat kovaa ja syövät tiukan ruokavalion mukaisesti, lajia ei usein pidetä urheiluna. Monesti kilpailijat mielletään urheilijoiden sijaan malleiksi ja lajin oletetaan olevan täynnä glamouria.

– Tästä on glamour kaukana. Tämä on verta, hikeä, pissaa ja kakkaa, Hyökyvaara sanoo.

Hän toivoisikin, että kaikki kiinnostuneet tutustuisivat lajiin. Kilpailijoiden keskuudessa esiintyvää kateutta ja kyräilyä hän ei käsitä alkuunkaan.

– En ymmärrä, miksi kaikki eivät saisi yrittää. Nyt kaikki puurtavat yksinään ja dissaavat toisiaan. Yhdessä tekemistä pitäisi olla enemmän.

Hyökyvaara suunnittelee, että ensi vuoden SM-kisojen jälkeen hän voisi alkaa mentoroida nuoria kilpailijoita.

Tervakosken koulussakin hän on saanut esimerkillään lähes koko opettajainhuoneen innostumaan kuntoilusta.

– Aika monella on jo oma personal trainer, Hyökyvaara hymyilee. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

27.5.2020