fbpx
Uutiset

Yhdeksän tunnin puhemylly ei tuonut muutoksia

Ylitöiksi meni valtuustolta budjetin hyväksyminen. Kahdeksan tuntia ei riittänyt, vaan budjetin nippelikohdista äänesteltiin myöhäiseen iltaan, parikymmentä kertaa.

Äänestykset menivät sikäli harakoille, etteivät ne muuttaneet mitään. Niitä oli kuitenkin paljon ja demokratia toteutui. Myös pienet ryhmät saivat äänestysten kautta mielipiteensä kuuluville, vaikkeivät pystyneet enää vaikuttamaan budjetin sisältöön.

Joitakin tekstikohtia selvennettiin yhteisymmärryksessä.

Ryhmäpuheenvuorossaan kokoomuksen ryhmyri Sari Rautio arvioi, että tavoitteena ovat hyvät ja tarpeisiin vastaavat palvelut.

Hän muistutti, että kaupungin kehittämistä tulee tarkastella kokonaisuutena.

-Pitää varmistua, ettei säästö yhtäällä ole kustannus toisaalla.

Hän myös painotti, että budjetissa toimintakulut saavat kasvaa vain puoli prosenttia.

-Se on käytettävä rakenteiden uudistamiseen.

Lähikoulu nuorimmille

SDP:n ryhmyri Johannes Koskinen arvioi, että talouden tasapainottaminen on sujunut Hämeenlinnassa hyvin, mutta parantamisen varaa olisi kuntalaisten osallistumismahdollisuuksissa.

Hän toivoi, että henkilöstö pystyttäisiin ottamaan nykyistä paremmin mukaan kaupungin kehittämiseen.

Molemmat suurten puolueiden ryhmänjohtajat ottivat kantaa viimeaikojen koulukeskusteluihin.

Koskisen mukaan lähikoulu tulisi taata kaikkein pienimmille koululaisiille.

Rautio otti kantaa päätöksenteon avoimuuteen.

Hänen mielestään asioita tulee käsitellä jo valmisteluvaiheessa myös mediassa, mutta ainakin poliitikkojen tulisi ymmärtää, mikä on vasta valmistelua ja milloin päätökset on jo tehty.

Pullerista vääntöä

Keskustan ryhmänjohtaja Hannu Kärpänen kiitteli sitä, että budjetin valmisteluun on todella päässyt vaikuttamaan tänä vuonna.

Hän muistutti, että myös liitosalueita tulisi kehittää yhdenvertaisina kaupungin keskustan kanssa.

Kärpänen nosti esille kaksi asiaa, joista valtuusto eniten väänsi budjettikokouksessaan.

Pullerille suunniteltu urheiluhalli sisältyy budjettiesitykseen tekstitasolla, vaikkei sen suunnitelmia ole esitelty valtuustolle.

Kärpänen ja monet muut myös vastustivat ikäihmisten lautakunnan tavoitetta vähentää viisi pitkäaikaishoivapaikkaa kuukaudessa. Toisaalta pyritään lisäämään kymmenen lyhytaikaista hoivaa tarjoavaa paikaan.

Kevyelle liikenteelle rahaa

Vihreiden Päivi Sieppi esitti, että Pullerin urheiluhalli pudotettaisiin kokonaan pois budjetista. Hän myös moitti Hämeenlinnaa ympäristöasioiden kehitysmaaksi, jossa kaupungin allekirjoittama Aalborgin sitoumus on pelkkä kuollut kirjain.

Sieppi ja vihreiden ryhmä esittivät mm. puolen miljoonan siirtämistä asuinalueiden infrasta kevyenliikenteen väylien parantamiseen ja erityisesti sellaisen rakentamiseen Sibeliuksen kadulle.

Niin Sieppi kuin kristillisdemokraattien Teija Arvidssonkin varoittelivat velkaantumisesta.

-Tiukka talouden tasapainottaminen kuihduttaa peruspalveluita. Nyt mennään ihan riskirajoilla esimerkiksi vanhustenhuollon henkilöstömitoituksessa ja terveydenhuollon jonoissa.

Salaperäinen budjetti

Siinä kuin muut kehuivat budjettiesitystä suhteellisen selkeäksi, vasemmistoliiton Ritva Oinonen kuvaili sitä yleisluontoiseksi ja salaperäiseksi. Ryhmä tekikin siihen paljon muutosehdotuksia alkaen ikäihmisten lautakunnan budjetista, johon haluttiin vajaa miljoona lisää. Päätyen Ahveniston maauimalaan, joka haluttiin poistaa budjetista.

Perussuomalaisten Ismo Soukola vaati vielä päitä vadille Innopark-tapauksesta ja yleensäkin kaupungin yhtiöiden kriittistä tarkastelua.

Hän valitti sitä, ettei suuria summia avattu riittävästi budjettikirjassa.

Äänetykset eivät tuoneet budjettiin muutoksia.

Valtuusto hyväksyi lopulta ennätystiukan tilausbudjetin, joka sallii toimintakuluihin vain puolen prosentin kasvun. Veronkorotuksesta oltiin suhteellisen yksimielisiä, että se osuus oikeaan aikaan.

Budjetti sisältää varautumisen Pullerin urheiluhallin rakentamiseen ja Ahveniston maauimalan peruskorjaamisen. (HäSa)

Menot