fbpx
Uutiset

Yhden hengen sairaalahuoneita saadaan odottaa vielä pitkään

Yhden hengen potilashuoneet sairaaloissa on havaittu monin tavoin ylivertaisiksi verrattuna monen hengen huoneisiin. Ne ehkäisevät infektioiden leviämistä ja lisäävät viihtyvyyttä. Myös paraneminen sujuu paremmin ja nopeammin. Yhden hengen huoneita ei kuitenkaan ole kovin paljon luvassa vanhoihin sairaaloihin ilman uudisrakentamista.

Kanta-Hämeen keskussairaalan tekninen johtaja Hannu Jokipii sanoo, että seinät tulevat vastaan, kun remonttien yhteydessä ajatellaan Yhden hengen huoneita.

Isojen huoneiden pilkkominen vähentäisi sairaansijoja ja pienten huoneiden rakentaminen olisi kaikkine viemäröinteineen ja muine töineen kallista. Ylihoitaja Eija Patteri kertoo, että sairaalan nykyiset sairaansijat ovat koko ajan täynnä.

-Ne olisivat ihanteellinen ratkaisu. Meillä on valitettavasti jouduttu menemään vastakkaiseen suuntaan eli rakentamaan neljän ja kahden hengen huoneisiin ns. ylipaikka eli viides ja kolmas potilaspaikka, hän kertoo.

Kanta-Hämeen keskussairaalan yksiköissä on yhden hengen huoneita, mutta vain vähän. Esimerkiksi Hämeenlinnan sairaalassa psykiatrian osastolla on pääasiassa yhden hengen huoneita. Muilla osastoilla on jokusia yhden hengen huoneita, jotka toimivat tarvittaessa myös eristyshuoneina.


“Isompikin huone käy, kun alkaa parantua”

Forssalainen Katja Laine joutui hiljattain sairaalaan. Hän kertoo, että ensimmäisen yön hän oli Forssan sairaalassa ja sai valita, meneekö yhden vai useamman hengen huoneeseen.

-Olin niin kipeä, että yhden hengen huone oli hyvä ratkaisu. Nyt Hämeenlinnassa olen ollut neljän hengen huoneessa. Minulla kävi tuuri, viihtyminen isossa huoneessa riippuu paljon siitä, millaiset huonekaverit saa, hän sanoo.

Katja Laine kertoo, että hän on nähnyt aika vaikeita tapauksia sairaalassa. Potilas saattaa esimerkiksi olla niin sairas, että huutaa kaiket yöt. Tällainen potilas on hänenkin huoneensa seinänaapurina kahden hengen huoneessa. Siinä on toinen potilaspaikka tyhjillään.

-Puhuimme juuri huonekavereiden kanssa viihtyvyydestä. Kun alkaa jo parantua on ihan mukavakin, kun on juttuseuraa samassa huoneessa. (HäSa)

Menot