Uutiset

Yhden illan elokuvateatteri

Elokuvankatsojalle voi joskus tulla tunne siitä, kuin olisi itse osana tapahtumia. Harvinaisen lähelle tätä pääsee paljaan taivaan alla esitetyssä elokuvassa.

Elokuvakulttuuriyhdistys Kino Sampo on järjestänyt ulkoilmaesityksiä jo seitsemänä kesänä. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Reijo Kurkela muistaa elokuisen illan, jolloin esitys sananmukaisesti hyväili kaikkia aisteja.

– Esitimme elokuvaa Gangs of New York. Puolessa välissä alkoi sataa. Samalla kun vesi valui alas valkokangasta, tappelivat näyttelijät elokuvassa mutalätäkössä. Se oli piste iin päälle, nauraa Kurkela.

Tappajahai uima-altaassa
Kino Sampo vuokraa ulkoilmalaitteet lainaksi Vantaalta, jonka kulttuuritoimen kanssa se tekee yhteistyötä.

– Vantaalla kukaan ei osaa käyttää laitteita, joten vastapalvelukseksi järjestämme heille elokuvanäytöksen uimahallissa marraskuussa, sanoo Kurkela.

Uimahalliesitykset eivät ole ainoita laatuaan. Tappajahaita on esitetty muun muassa Suomen uimahalleissa siten, että rohkeimmat ovat voineet seurata elokuvaa altaassa.

Alun perin ajatus ulkoilmaelokuviin lähti niin sanotuista drive-in-elokuvateattereista, jotka ovat olleet ainakin Yhdysvalloissa hyvin suosittuja.

Tällaista elokuvateatteria, jonne voi ajaa omalla autolla, on kokeiltu myös Riihimäellä Granitin aukiolla. Katsojat kuulivat elokuvan äänet ula-lähettimen avulla oman autoradionsa kautta.

– Drive-in-teatteri jäi yhden kerran kokeiluksi, sillä se oli hirvittävän kallis järjestää. Kokeilla sitä piti, koska siitä niin kovasti haaveiltiin, sanoo Kurkela.

Nykyään ulkoilmaelokuvia esitetään Allinnan kesäteatterimontussa. Viime viikonloppuna Coenin veljesten Kova kuin kivi -lännenelokuvaa oli seuraamassa peräti 58 katsojaa.

– Lämmin, elokuinen tähtikirkas yö. Parempaa ei olisi voinut toivoa, Kurkela iloitsee.

Viikonlopun elokuva oli tämän kesän ainoa ulkoilmaesitys. Muita Kino Sammon elokuvia pääsee seuraamaan syksystä alkaen perinteisesti sisätiloissa.

Maaginen projektori
Ulkoilmaelokuvan esittäminen vaatii suuria ennakkovalmisteluja. Valkokangas pitää pystyttää, sähkölaitteet kytkeä ja huolehtia äänentoistosta. Palkkaa sampolaiset eivät voi itselleen maksaa, mutta muun muassa kaupungin avustuksella ja lipputuloilla porukka pääsee omilleen.

– Kai se on jonkinlainen hulluus ja rakkaus elokuvaa kohtaan, mikä saa tähän valtavaan show’hun lähtemään, tuumaa Kurkela.

Ulkoilmaelokuvassa tunnelma on epäilemättä erilainen kuin perinteisessä elokuvateatterissa. Elokuvaa katsotaan yöllä, sillä kesäiltoina hämärä laskeutuu melko myöhään.

Kurkelan mukaan pimeyskin on erilaista kuin tavallisesti. Kaupungin äänet kuuluvat hiljaa taustalta, kun katsojat ennen elokuvan alkua kummastelevat yleisön joukossa seisovaa projektoria.

– Vähitellen elokuva imaisee mukaansa ja kaikki muu katoaa ympäriltä. Silloin edes pieni kylmyys ei haittaa. (HäSa)