Kolumnit Uutiset

Yhdet vaalit, kaksi eri äänestystä

Vaalisunnuntai on suomalainen perinne, joka toistuu samanlaisena vuodesta ja vaaleista toiseen. Seuraavan kerran sellainen koetaan tällä viikolla.

Se on myös turha perinne, jonka voisi lakkauttaa kokonaan.

Ei, en ole lakkauttamassa äänestämistä ja viemässä Suomea demokratiasta diktatuuriin. Olenpahan vain tullut pohdinnoissani siihen tulokseen, että yhtä tiettyä vaalipäivää ei enää nykyaikana tarvita ja että siitä on tullut raskas riippa, joka pahimmillaan jopa estää ihmisiä äänestämästä.

Ennakkoäänestyksen suosio on kasvanut tasaisesti ja hieman vaaleista riippuen jopa puolet äänistä annetaan ennakkoon.

Systeemi toimii erinomaisesti nykyaikana, jolloin ei eletä kotinurkissa lymyten, vaan ihmiset liikkuvat ympäri maailmaa omien aikataulujensa mukaan.

Äänestämässä voi käydä millä tahansa äänestyspaikalla, usein iltaisinkin, ja äänestyspaikat löytyvät sieltä missä ihmiset muutenkin liikkuvat eli kirjastoista ja kauppakeskuksista.

Tämä tekee äänestämisestä helppoa ja arkista, eikä yksi sateinen päivä enää pilaa vaalien äänestysprosenttia.

Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Yksiä vaaleja varten joudutaan nykyisin perustamaan käytännössä kaksi täysin erillistä vaaliorganisaatiota – toinen ennakkoäänestystä ja toinen varsinaista vaalipäivää varten.

Lisäksi äänestystapa ja -paikka riippuu siitä, minä päivänä äänestäminen tapahtuu. Vaaleissa siis pelataan kaksilla eri säännöillä, jotka eivät ole läheskään kaikille äänestäjille selvät.

Se, että varsinaisena vaalipäivänä ei voikaan äänestää missä tahansa äänestyspaikassa, kun se vielä muutamaa päivää aikaisemmin ennakkoäänestyksessä oli itsestäänselvyys, tulee monelle yllätyksenä.

Sekaannuksia tapahtuu varmasti ja se johtaa siihen, että ääniä jää käyttämättä.

Paluuta pelkkään yhteen vaalipäivään, jolloin kaikki käyvät kotipaikkakunnallaan vaaliuurnalla ei enää ole.

Siksi olisikin järkevää ottaa yhdyssanasta ”ennakkoäänestys” se ”ennakko” pois ja järjestää koko äänestys samalla tavalla. Näin ääniä kerättäisiin viikon ajan nykyisen ennakkoäänestyksen tapaan ja äänestämässä voisi käydä missä ikinä vaaliuurnan kohtaakaan.

Samalla yksi ainoa vaaliorganisaatio selviäisi koko hommasta, eikä varsinaista vaalipäivää varten enää tarvittaisi erillisiä kunnallisia vaalilautakuntia.

Jos äänestys päättyisi esimerkiksi torstaina, saapuisivat äänestysliput laskettaviksi perjantaina ja tarkistetut ja varmistetut tulokset voitaisiin nykyiseen tapaan julkistaa sunnuntai-illan vaalishowssa.

Näissä eurovaaleissa olen minäkin mukana. Menin talvella ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi vaalilautakuntaan yhtä äänestyspaikkaa perustamaan.

Sellaista, jonka lakkauttamista kannatan.