Uutiset

Yhdistä kotoinen kaali itämaisiin makuihin

Kaalista saa vuoden ympäri herkullista ruokaa, mutta mikään ei voita uutta kotimaista varhaiskaalia. Sen maku on kevyt ja mehukas eikä tippakaan kitkerä.

Varhaiskaalin kanssa kauppoihin saapuu myös uuden sadon kiinankaali, josta kannattaa tehdä kimchiä. Jos olet yhdistänyt kiinankaalin laitosruokalan mauttomaan ja kuivaan salaattiin, kimchiä maistettuasi et yhdistä enää.

Marinointi saa kaalin vahvuudet nousemaan esiin. Se antaa kaalille mahdollisuuden pehmentyä ja imeä itseensä makuja.

Vaihtoehtoja on loputtomasti, mutta aasialaisilla mauilla kaalisalaatin saa nousemaan grilliruoan rasvaisuuden tasapainottajaksi ellei jopa aterian päätähdeksi.

Vietnamilainen kaalisalaatti saa monipuolisen makunsa yrteistä ja maapähkinöistä. Salaatti käy esimerkiksi grillattujen kanansiipien lisukkeeksi.

Maukas wasabi-coleslaw sopii melkein kaiken grilliruoan pariksi, hodarin väliin, makkaran kylkeen tai sellaisenaan syötäväksi.

Kimchiä kannattaa lusikoida hodarin tai hampurilaisen väliin. Kokeile myös paistetun tofun tai possun kanssa.

Tsukemono on yleisnimitys japanilaisille pikapikkelöidyille vihanneksille. Sushin kanssa tarjottava gari-inkiväärikin on tsukemonoa. Tsukemonoa syödään yleensä riisin kanssa ja tasapainottamaan umamintäyteisiä aterioita. Kokeile sitä vaikka grillatun kalan kanssa.

Tsukemonossa voi käyttää erilaisia vihanneksia, esimerkiksi retikkaa, kurkkua ja munakoisoa.

Vietnamilainen kaalisalaatti

4 hengelle

Kastike:

1 valkosipulinkynsi
1 cm:n pala inkivääriä
1 salottisipuli
1 punainen chili (poista siemenet)
2 rkl palmusokeria tai ruskeaa sokeria
2 rkl kalakastiketta
2 rkl vettä
3 rkl limemehua (1 lime)
1 rkl riisiviinietikkaa
suolaa maun mukaan
Salaatti:
puolikas punakaali tai pienehkö varhaiskaali
1 iso porkkana
puolikas kurkku
nippu retiisejä
nippu tuoretta thaibasilikaa
nippu tuoretta minttua
nippu tuoretta korianteria
1 dl suolattuja maapähkinöitä
Hienonna valkosipuli, inkivääri, salottisipuli ja chili. Lisää muut kastikkeen ainekset ison salaattivadin pohjalle ja sekoita.

Viipaloi punakaali ohueksi, suikaloi porkkana, kurkku ja retiisit.

Lisää kaikki salaattikulhoon ja sekoita hyvin. Anna maustua ainakin puoli tuntia jääkaapissa.

Lisää lopuksi joukkoon silputut yrtit ja pilkotut suolapähkinät. Tarjoile heti.

Wasabi-coleslaw

lisukkeeksi 2–3 hengelle

Kastike:

1 dl kermaviiliä
2 rkl majoneesia
1 tl hunajaa
1 tl sinappia
1 rkl riisiviinietikkaa
1–2 tl wasabitahnaa
mustapippuria
suolaa
Salaatti:
puolikas varhaiskaali
1 porkkana
(tuoretta korianteria)
seesaminsiemeniä
Sekoita kastikeainekset keskenään. Pilko kaali ja raasta porkkana ja lisää kastikkeen joukkoon. Anna maustua puolisen tuntia ja tarjoile.

Pikainen kimchi

3–4 annosta

puolikas kiinankaali
1 litra kuumaa vettä
2 rkl merisuolaa
2 valkosipulin kynttä
1 rkl hienonnettua inkivääriä
3 rkl kalakastiketta
1 rkl sokeria
3–4 rkl mietoja chilihiutaleita (jos löydät korealaisia chili­hiutaleita, ne antavat maun lisäksi punaisen värin kimchille)
2 kevätsipulin vartta
1 porkkana
Koristeeksi:

seesaminsiemeniä

Lisäksi:

ilmatiivis lasi- tai muovipurkki

Leikkaa kiinankaalin kanta irti. Irrota lehdet yksitellen ja leikkaa suikaleiksi.

Kiehauta vesi ja lisää suola. Laita kaalinlehdet veteen ja anna seistä noin kymmenen minuuttia.

Hienonna valkosipuli ja inkivääri ja lisää kalakastike, sokeri ja chili. Jos sinulla on mortteli, hiero ainekset tahnaksi.

Lisää pilkottu kevätsipuli ja mandoliinilla tai raastimella suikaloitu porkkana.

Huuhtele kiinankaali kylmällä vedellä ja puristele kuivaksi. Lisää mausteseoksen joukkoon.

Laita salaatti ilmatiiviiseen purkkiin (näin voimakas tuoksu ei leviä jääkaappiin) ja nosta jääkaappiin.

Kimchi on valmista noin 30 minuutin päästä ja säilyy syötävänä muutaman päivän ajan.

Japanilainen tsukemono

lisukkeeksi 3–4 hengelle

300 g varhais- tai valkokaalia
puolikas kurkku
1 chili
1 ½ tl merisuolaa
Päälle:
soijakastiketta
seesaminsiemeniä
merilevää
Lisäksi:

suljettava muovipussi

Pilko kaali pitkittäin ja poikittain niin, että saat noin 2×2 cm:n kokoisia paloja. Halkaise kurkku ja viipaloi noin puolen sentin paksuisia viipaleita. Viipaloi chili ja poista siemenet.

Laita kaikki minigrip-pussiin ja lisää suola. Sulje pussi ja heiluttele, jotta suola sekoittuu kaalin joukkoon. Poista ylimääräinen ilma pussista, sulje se ja laita ison astian pohjalle. Lisää päälle painoa (vaikka täysi sokeripussi) ja laita jääkaappiin 2–4 tunniksi.

Purista ylimääräinen neste pois ja tarjoile soijakastikkeen ja seesaminsiementen kanssa.

Leikkaa päälle vielä merileväsuikaleita.

Vilja Pursiainen