fbpx
Uutiset

Yhdistyksistä ei tullut ryntäystä opistoon

Pienten kulttuuriyhdistykset eivät ole niin halukkaita siirtymään Vanajaveden opiston opintoryhmiksi kuin Hämeenlinnan elämänlaatulautakunta oletti.

Hämeenlinnan kaupunki ryhtyi uudistamaan järjestöjen avustusperusteita muutama vuosi sitten. Yksi ideoista oli, että esimerkiksi kuoroilta, kesäteattereilta ja muilta harrastajaryhmiltä poistetaan vuosittaiset toiminta-avustukset ja ryhmät ohjataan Vanajaveden opiston alaisuuteen.

– Hakemuksia on tullut yllättävän vähän, Vanajaveden opiston rehtori Pirkko Tanskanen sanoo.

Hän arvelee, että yhdistykset pelkäävät menettävänsä itsenäisyytensä opistossa. Jupinaa on kuulunut myös opiston kurssimaksuista, joiden pelätään karkottavan harrastajia.

Kesäteatteri nettoaa …4 500 euroa

Pisimpään yhteistyötä VOP:in kanssa on tehnyt Lautsian kartanoteatteriyhdistys, joka pyörittää Hauhon kesäteatteria Lautsiassa.

Opisto maksaa teatterin talvikauden harjoitukset kokonaan. Se tarjoaa muun muassa harjoitustilan ja maksaa ohjaajan palkan. Kesän näytäntökaudesta teatteri vastaa itse.

– Ohjaajan valinnasta on keskusteltava meidän kanssamme, sillä opiston on pidettävä kiinni tietyistä laatukriteereistä, Tanskanen sanoo.

Tanskasen mukaan ohjaajavalinnasta ei ole tullut erimielisyyttä. Opisto on aina hyväksynyt sen, jota teatterilaiset ovat itse ehdottaneet.

Kesäteatteri saa opistolta tila- ja palkkakuluina vajaat 5 500 euroa vuodessa. Opintomaksuina VOP kerää takaisin 80 euroa henkilöltä, mikä tarkoittaisi 12 hengen opintoryhmässä yhteensä 960 euroa.

– Silti teatteri jää 4 500 euroa voitolle, Pirkko Tanskanen laskee.

Tanssiyhdistys neuvottelee

Parhaillaan VOP neuvottelee mm. Iittalan tanssi- ja kulttuuriyhdistyksen (ITKun) kanssa mahdollisuudesta liittää sen tanssikurssit opiston alaisuuteen ensi syksynä.

Yhdistystä ei ole suinkaan tarkoitus lakkauttaa, vaan se järjestäisi edelleen itse mm. koreografiakilpailun joka toinen vuosi.

– Koreografiakilpailu teettää paljon töitä, mutta se on vain kausittaista. Sen sijaan jokaviikkoiset tanssikurssit alkoivat viedä pieneltä yhdistykseltä kohtuuttoman paljon voimavaroja, ITKun puheenjohtaja Markku Jalonen perustelee yhteistyöneuvotteluja.

Jalosen mukaan yhdistys on jo ahdingossaan joutunut korottamaan kurssimaksuja, mikä on karsinut osallistujamääriä.

– Toivomme, että VOP:issa kurssimaksut jäisivät alhaisemmiksi ja saisimme taas lisää väkeä ryhmiin, hän sanoo.

ITKu sai tänä vuonna avustusta Hämeenlinnan kaupungilta sekä koreografiakilpailun järjestämiseen että tanssikursseihin.

– Jos siirrymme VOP:in ryhmäksi, palautamme tietenkin kurssiavustuksen, Markku Jalonen sanoo.

Sirpaleteatteri …pitää itsenäisyyden

Kalvolan lasten- ja nuortenteatteriyhdistyksen Sirpaleteatteri on toistuvasti saanut avustushakemuksensa bumerangina takaisin Hämeenlinnan elämänlaatulautakunnalta. Vastauksena on ollut kehotus hakeutua Vanajaveden opiston alaisuuteen.

– Toimimme täysin vapaaehtoisvoimin ja haluamme myös säilyttää itsemääräämisoikeutemme, yhdistyksen sihteeri ja toinen ohjaaja Merja Ollitervo sanoo.

Yhdistys pelkää, etteivät vapaaehtoiset ohjaajat ehkä saisi jatkaa tehtävässään, jos ryhmät liitettäisiin valtionapuja nauttivaan opistoon. Myös opintoryhmien minimikoon vaatimukset ja tietty sitovuus epäilyttävät.

– Sirpaleteatteri on ollut välillä tauollakin, ja olemme nyt taas käynnistelemässä toimintaamme uudelleen, Ollitervo sanoo.

Hän muistuttaa, että pieni ryhmä tekee teatterikasvatuksen keinoin tärkeää nuorisotyötä omalla alueellaan. Siksi se ja monet kaltaisensa ansaitsisivat edes pienen tuen kaupungilta.

Sirpaleteatterin vetoomukset on jo kuultukin. Elämänlaatulautakunta myönsi tänä keväänä esittelijän ehdotuksesta poiketen Sirpaleteatterille avustuksen lasten teatterikerhotoimintaan.

– Kun huomasivat, että emme ole mikään tavallinen kesäteatteri, puheenjohtaja Riitta Haapala sanoo. (HäSa)

Menot