Kolumnit Uutiset

Yhdys sana virheet riipivät

Kerrankin voin kokea olevani trendikäs, sillä minä olen hygge.

En ole laiska, väsynyt, vetämätön tai saamaton, vaan trendikäs hygge, joka osaa ottaa rennosti. Voin siis vetelehtiä kotona villasukat jalassani, kaivella nenääni ja katsoa Emmerdalea.

On paljon hienompaa olla hygge ja ajatella sinisiä ajatuksia kuin puoliunessa nuokkuva laiskimus virttyneissä verkkareissaan.

Hygge on suomen kielessä uusi sana, vaikkei siinä mitään uutta olekaan.

Suomessa on ollut aina ilmaisunsa laiskottelulle. Täällä on laahustettu, venytelty ja pötkötelty jo kauan ennen kuin kielitoimiston sanakirja otti hyggen uusien hakusanojensa joukkoon.

Sanat voivat tehdä tutuistakin asioista trendin niin halutessaan.

Uusia sanoja on aina syntynyt suomen kieleen. Muuttuva sanasto on elävän kielen merkki.

Sanat tulevat ja menevät, mutta välillä tuntuu, että nyt heitetään lapsi pesuveden mukana pois. Suomen kieliopilla ei ole enää niin väliä.

Omistusliitteiden perään itkin vuosia, mutta surutyö yhdyssanojen häviämisestä on vasta alkanut. Yhdyssanoja ei yksinkertaisesti osata kirjoittaa oikein, eikä virheistä välitetä.

Yhä useampi ottaa kirjoittaessaan mallia englannista, jossa yhdyssanat ovat harvinaisia. Tilanne pahenee internetissä ja somessa, jossa ei kieliopilla ole mitään väliä.

Pahinta on, että someen kirjoittavat kaikki, vaikka eivät osaisikaan. Monella on mielestään oikeus kirjoittaa juuri niin kuin he haluavat, eikä se kuulu kenellekään muulle. Kielestä on tullut kapinointia kielioppia kohtaan.

En jaksa uskoa, että oman mielipiteen painoarvo kasvaisi virheistä. Blogin katu-uskottavuus tuskin lisääntyy, vaikka lukija ei sitä ymmärtäisikään.

Välinpitämättömyys kieltä kohtaan kummastuttaa.

Mikä estää ihmistä opettelemasta, että sana viikonloppu kirjoitetaan yhteen, eikä erikseen? Onko kuula kärkikynä jotenkin helpompi kirjoittaa kuin kuulakärkikynä?

En tiedä, mitä tehdä, kun lähikaupassa myydään vuodesta toiseen ulkolaisia tomaatteja ja että niinpä ja kunpa kirjoitetaan koko ajan ämmällä.

Jos ei osaa kirjoittaa, voisi kysyä neuvoa. Kirjoitustaidottomat aikuiset tarvitsisivat kielenhuollon ensiapua nopeasti. En tiedä, tulisiko yhdyssanakurssille kukaan, mutta ainakin sitä olisi yritetty.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic