fbpx
Uutiset

Yhdysvallat aikoo tarjota Venezuelalle keppiä ja porkkanaa

Varapresidentti Mike Pence aikoi houkutella tarjouksilla Venezuelan asevoimia oppositiojohtaja Guaidón taakse. Korkeimmalle oikeudelle on puolestaan tarjolla pakotteita.
Venezuelan virkaatekevän presidentin Juan Guaidón kannattajat osoittivat mieltään Costa Rican pääkaupungissa San Joséssa maanantaina. Kuva: JEFFREY ARGUEDAS
Venezuelan virkaatekevän presidentin Juan Guaidón kannattajat osoittivat mieltään Costa Rican pääkaupungissa San Joséssa maanantaina. Kuva: JEFFREY ARGUEDAS

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence tarjoaa Venezuelan puolustusvoimille kannusteita siitä hyvästä, että se siirtyisi vastustamaan presidentti Nicolás Maduroa. Pencen oli määrä kertoa asiasta myöhään tiistaina Suomen aikaa pitämässään puheessa.

Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersille nimettömänä esiintynyt presidentti Donald Trumpin johtava hallinnon virkailija. Hänen mukaansa kyseessä oli Yhdysvaltain reaktio viime viikolla epäonnistuneeseen kansannousuun, jossa oppositiojohtaja Juan Guaidó yritti saada maan armeijaa taakseen.

Puheessaan Pence myös varoittaa Venezuelaa siitä, että Yhdysvallat aikoo määrätä pakotteita kaikille Venezuelan korkeimman oikeuden tuomareille.

Pence aikoi myös tarjota maasta pakolaisiksi lähteneille talousapua sekä maalle apupaketin, joka on ehdollinen riippuen poliittisesta muutoksesta maassa.

Strategia uusiksi

Pencen puhe on ensimmäinen, jossa Trumpin hallinto arvioi strategiaansa suhteessa Venezuelaan viime viikkoisten massiivisten katumielenosoitusten jälkeen. Protesteja johti Guaidó, jolla on paitsi Yhdysvaltain, myös noin 50 muun maan tuki.

Guaidó kuvasi mielenosoituksia “ensimmäiseksi vaiheeksi” prosessissa, jonka tarkoituksena on Maduron erottaminen virasta. Maan armeijasta ei kuitenkaan siirrytty hänen taakseen siinä määrin kuin hän odotti ja kannusti.

Presidentti Donald Trump on käyttänyt melkoisesti poliittista pääomaa vaikuttaakseen diplomaattisesti ja taloudellisesti Venezuelan kriisiin.

Virkailijan mukaan Guaidón yrittämä kansannousu sai aikaan uusia halkeamia maassa, vaikka Maduro ei vielä lähtenytkään.

– Viikko ennen viime viikkoa kaikki media – myös te, jokainen – kirjoitti että siellä ei ole tietä eteenpäin, umpikuja on täydellinen, virkailija kertoi.

– Yhtäkkiä viime viikolla, kaikki heräsivät.

Guaidó johtaa opposition vallassa olevaa parlamenttia ja hän nimitti itsensä tammikuussa Venezuelan perustuslain mukaisesti virkaatekeväksi presidentiksi. Hän teki tämän siksi, että hän katsoi Maduron uudelleenvalinnan maan johtoon viime vuonna olleen laiton.

“Varoituslaukaus” korkeimmalle oikeudelle

Maduro nimittää Guaidóa Yhdysvaltain sätkynukeksi. Hän on pyrkinyt osoittamaan, että maan asevoimat ovat hänen takanaan. Opposition johtajien ja Yhdysvaltain mukaan tuki on kuitenkin hataraa.

– He istuvat parakeissaan, mutta he eivät halua tulla liitetyksi institutionaaliseen sortoon.

Virkailija ei tarkentanut, millaisia “porkkanoita” Yhdysvalloilla on tarjota Venezuelan puolustusvoimille.

Varapresidentti aikoi myös antaa “varoituslaukauksen” Venezuelan korkeimman oikeuden jäsenille. Jo vuonna 2017 korkeimman oikeuden presidentti Maikel Moreno ja seitsemän johtavaa jäsentä joutuivat pakotteiden kohteeksi. Nyt Yhdysvallat aikoo määrätä pakotteita 25 muullekin tuomioistuimen jäsenelle.

Mikäli Guaidó pidätetään, pidätysmääräyksen on allekirjoittanut korkein oikeus.

Pence aikoi myös tarjota uutta apua venezuelalaisille, jotka ovat paenneet tästä öljyrikkaasta maasta. Maata vaivaa hyperinflaatio ja puute ruoasta, vedestä, sähköstä ja lääkkeistä.

Menot