fbpx
Uutiset

Yhdysvallat asetti kiinalaisyhtiöitä mustalle listalle – Syynä uiguurien sortaminen

Kauppaministerin mukaan Yhdysvallat ei suvaitse entnisten vähemmistöjen julmaa kohtelua. Mustalla listalla on esimerkiksi videovalvontayritys Hikvision. Listan yrityksiin kuuluu myös esimerkiksi Kiinan johtaviin tekoälyyn keskittyviin yrityksiin kuuluva SenseTime Group Ltd.
Osallistujat heiluttivat Kiinan kommunistisen puolueen lippuja marssiessaan Tiananmenin aukion yli sotilasparaatin yhteydessä Pekingissä 1. lokakuuta. Kuvituskuva. Kuva: ROMAN PILIPEY
Osallistujat heiluttivat Kiinan kommunistisen puolueen lippuja marssiessaan Tiananmenin aukion yli sotilasparaatin yhteydessä Pekingissä 1. lokakuuta. Kuvituskuva. Kuva: ROMAN PILIPEY

Yhdysvaltain kauppaministeriö on asettanut 28 kiinalaista yritystä ja muuta toimijaa mustalle listalle, koska Kiina sortaa uiguureja ja muita pääasiassa muslimien etnisiä vähemmistöjä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Mustalla listalla on esimerkiksi videovalvontayritys Hikvision. Listan yrityksiin kuuluu myös esimerkiksi Kiinan johtaviin tekoälyyn keskittyviin yrityksiin kuuluva SenseTime Group Ltd.

– Yhdysvaltain hallitus ja kauppaministeriö eivät voi, eivätkä tule suvaitsemaan etnisten vähemmistöjen julmaa tukahduttamista Kiinassa, sanoo Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross Reutersille.

Musta lista sisältää myös kunnan ja maakunnan julkiset turvallisuustoimistot sekä Xinjiangin poliisikoulun. Kiinassa yleinen turvallisuustoimisto vastaa lainvalvonnasta, palontorjunnasta, liikennevalvonnasta, maahanmuuton valvonnasta ja muista yleiseen turvallisuuteen vaikuttavista seikoista.

Kiinan hallitus on ryhtynyt lukuisiin sortotoimiin vähemmistöjä kohtaan. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan esimerkiksi Xinjiangin uiguureihin ja muihin muslimivaltaisiin vähemmistöihin on kohdistunut massapidätyksiä, tarkkailua, poliittista uudelleenkoulutusta ja kulttuurin pakkosulauttamista.

Menot