fbpx
Uutiset

Yhdysvallat avautuu suomalaisille – Rakennuslupia digitalisoiva CloudPermit raivaa tietä isoille markkinoille: "Täällä pitää olla ja uskaltaa yrittää"

Maailman suurimmat markkinat ovat uusjaossa, kun Yhdysvallat avaa rajansa yli puolentoista vuoden koronatauon jäljiltä 8. marraskuuta. Kanadan kautta Pohjois-Amerikkaan laajentunut suomalaisyritys tekee seitsemässä Yhdysvaltojen osavaltiossa nyt samaa, millä se saavutti asemansa Suomessa. CloudPermitin Jarkko Turtiainen kertoo tärkeistä oivalluksista, kuten katsomisesta ohi puhki kilpaillun New Yorkin esimerkiksi Kalifornian Atwaterin markkinoille.
Jarkko Turtiainen johtaa CloudPermit-yhtiön Pohjois-Amerikan toimintoja. Suomalaisyritys digitalisoi viranomaisvalvonnan lupaprosesseja. Turtiainen työskenteli pari vuotta Kanadassa, ja nyt hän vastaa Teams-puheluihin Yhdysvaltojen itärannikon kasvavasta teknologiakeskuksesta Virginiassa. Kuva: Matti Posio

Turhan usein näemme Yhdysvalloista pelkästään pääkaupunki Washington DC:n ja Valkoisen talon hallinnon. Talouskasvun moottori jyllää osavaltioissa, joissa yrittäjät kilpailevat asiakkaista ja siivusta maailman ylivoimaisesti suurimman talouden markkinoita.

Suomalaisen CloudPermit-yrityksen johtoon kuuluva Jarkko Turtiainen ilmestyy Teams-haastattelun kuvaruudulle Kalifornian San Diegosta, missä on vielä aamuyö.

Turtiainen asuu lähellä yhtiön Pohjois-Amerikan pääkonttorikseen valitsemaa Restonia Fairfaxin piirikunnassa Virginian osavaltiossa. Itärannikon teknologiakeskittymästä on matkaa länsirannikolle, missä ollaan kolme aikavyöhykettä perässä. Washington DC:stä oli ensin lennettävä viisi tuntia Arizonan Phoenixiin ja sieltä puolitoista San Diegoon.

Turtiainen on täynnä tarmoa. Hän sanoo reissunsa osoittavan hyvin, miten isosta maasta on kysymys.

Isot ovat mahdollisuudetkin. Yhdysvalloissa talous kasvaa koronalaman hellitettyä, ja presidentti Joe Bidenin ja kongressin junailemat ennätysmäiset elvytyspaketit pumppaavat julkista rahaa talouselämän tueksi. Turtiaisen mukaan nyt on tehtävä juuri tätä: uurastettava paikan päällä.

CloudPermit on alkujaan Tampereella toimintansa käynnistänyt digitalisaatioyritys, jonka liikeideana on viranomaisten rakennuslupaprosessien muuttaminen paperittomiksi.

Irrottuaan perustajayhtiö Solitasta entinen Lupapiste on lähtenyt kansainvälistymään päättäväisesti. Suomessa CloudPermitillä on tuotekehitysyksikkö Tampereella, toimisto Helsingissä ja myyntikonttori Oulussa. Kansainvälistä läpimurtoa yhtiö tekee Pohjois-Amerikassa.

Länteen on Turtiaisen mukaan lähdetty ajatuksella “suomalainen osaaminen on maailman huippua eikä sitä saa pelätä tuoda esiin”. Yhdysvalloissa ja Kanadassa on jo yhtä vaille sama määrä työntekijöitä kuin kotimaassa. Kaikkiaan CloudPermit työllistää 55 henkilöä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jarkko Turtiainen ja CloudPermitin amerikkalainen myyntijohtaja Peter Rotenberg etsimässä uusia asiakkaita messuilta. CloudPermitin takana on suomalainen pääomasijoitusyhtiö Vaaka Partners. Kuva: Turtiaisen albumi

Jarkko Turtiainen ja CloudPermitin amerikkalainen myyntijohtaja Peter Rotenberg etsimässä uusia asiakkaita messuilta. CloudPermitin takana on suomalainen pääomasijoitusyhtiö Vaaka Partners. Kuva: Turtiaisen albumi

Miten onnistutte kilpailemaan Yhdysvalloissa alalla, jolla toimii iso määrä muitakin digitaalisten sovellusten ja palveluiden kehittäjiä, Jarkko Turtiainen?

– Kaikki alkoi innovaatioita edistäneestä silloisen hallituksen Sade-projektista vuonna 2011. Suomi ponkaisi siinäkin asiassa maailman edelläkävijäksi, kun käyttöön otettiin rakennuslupien sähköinen käsittely ja sitten yhdenmukainen järjestelmä maan sisällä.

– Maailmalta alkoi tulla kyselyitä, että miten Suomi tämän tekee. Vuonna 2018 olin puhumassa Kanadassa, jonka potentiaali ihmisiltä usein unohtuu, kun ajatellaan “Yhdysvallat tai ei mitään”. Sieltä kansainvälistymisemme alkoi. Nykyään Kanadassa on kymmenen työntekijää, ja lähes 150 kaupunkia käyttää digitaalista lupajärjestelmäämme.

Miten laajennus Kanadasta Yhdysvaltoihin on sujunut?

– Kanadan kautta oli helppo ottaa ponnistus tänne: se on maana lähellä meikäläisiä toimintamalleja. Kanadassa on kuitenkin vain 35 miljoonaa asukasta, joten pitihän meidän katsoa tämä toinenkin puoli Pohjois-Amerikasta.

– Täällähän on menossa hirveä myllerrys. Kaikki menee uusiksi jättimäisen koronaelvytyksen myötä: rahaa printataan ja tarjotaan kunnille, kaupungeille, yhtiöille ja yksityisille henkilöille. Ennen muuta johtavien ihmisten toimilla tätä maata nostetaan nyt eri tasolle.

– Meille iso juttu on digitalisaatio. Menossa on pakon sanelema siirtymä etätyökalujen käyttöön ja prosessien digitalisointiin. Pyritään eroon shekkivihoista.

Onko suomalaisuudesta teille hyötyä?

– Ehdottomasti. Meidät tiedetään teknologiasta ja hyvästä tekemisestä: mitä lupaamme, sen me teemme ja toteutamme ja toimitamme. Meitä pidetään usein aidosti edelläkävijänä ja verrokkina.

– Markkinaa täällä kyllä on, mutta se ei toimi Suomesta. Eivät amerikkalaiset osta, jos suomalainen soittaa videopuhelun tai lähettää meiliä tai on nähnyt heidät messuilla ja saanut innostumaan ja sitten laittaa sähköpostin perään, että miten olisi se, mistä puhuttiin.

Suomen suurlähetystö ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari avaavat osaltaan yhteyksiä osavaltiotasolle. Miksi on tärkeää olla osavaltioissa paikan päällä?

– Kun ensimmäistä kertaa muutimme tänne, ajoin Washington DC:hen ja tuntui, että täällä on kaikki se elokuvista tuttu valta ja voima. Oikeasti se on osavaltiotasolla. Ne ovat kuin 50 omaa maatansa. Jokaisella on omat ongelmansa, tavoitteensa ja tapansa löytää rahat.

– Minnesota esimerkiksi on otollinen kohde, koska se on historiansa ansiosta Suomi-myönteinen. Meidän toiminnassamme yksi seitsemästä osavaltiosta on Kalifornia. Täällä ovat kaikki maailman suurimmat softanvalmistajat, mutta niin vain meillekin on Kaliforniassa asiakas.

Hoitaako pian jokin Kalifornian suurkaupungeista tai pääkaupunki Sacramento rakennuslupansa teidän järjestelmällänne?

– Itse asiassa asiakkaamme on mielenkiintoinen pikkukaupunki nimeltä Atwater. Se on Kalifornian keskuslaaksossa ja siellä on noin 25 000 asukasta. Ensi viikosta heidän rakennuslupansa menevät järjestelmämme kautta.

Voiko noin pienistä kaupungeista irrota liiketoimintaa?

– Fokuksessamme ovat pienet ja keskisuuret kaupungit. Työvoimapula on niissä valtava. Pienten kaupunkien on pakko pistää prosesseja uusiksi, koska muuten homma ei enää toimi. Palkkarahalla ne eivät pysty pelaamaan isoja vastaan, mutta asuntoja ja kauppakeskuksia rakennetaan edelleen.

– Tämä on meidän mallimme. Nämä ovat valtavat markkinat, eikä niillä olekaan paljon kilpailua.

Pitääkö osata katsoa vähän ohi siitä, mihin kaikki ovat menossa?

– Eihän Suomessa ole miljoonakaupunkeja. Meillä on Helsinki isoin ja sitten on pientä tai keskisuurta.

– Kun suomalainen yritys on kehittänyt tietyn jutun ja myynyt sitä suomalaisessa markkinassa, sillä pitää uskaltaa edetä. Toimivuus on nähty Kanadassa ja kohta se nähdään Yhdysvalloissa. Eivät ne isot – kaupungeista New York tai firmoista Facebook ja Google – välttämättä palveluasi ota, eikä sellaisen pitäisi olla mallina, jos ei Suomessakaan niin toimita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yhdysvalloissa sanotaan toisinaan:

Yhdysvalloissa sanotaan toisinaan: “Go big or go home”. Jarkko Turtiainen kertoo suomalaisen digitaalisen ja läpinäkyvän hallinnon olevan Pohjois-Amerikassa uskottava brändi. Kuva: Matti Posio

Millaisen vastaanoton ideanne lupapaperien ja piirustusten siirtelyn lopettamisesta sai?

– Aika piskuisena firmana lähdimme tekemään kansainvälistymistyötä, eikä kukaan paikallisista uskonut meihin Kanadassa. Sanottiin, ettei tämä onnistu tai voi toimia täällä.

– Palvelun käyttöönotto on kuitenkin tosi helppoa. Ei puhuta vuosien IT-projekteista, vaan viikoista tai ehkä kuukaudesta parista. Siinä ajassa kaupunkien hallinto-osastot pääsevät pyörittämään uudella tavalla koko prosessia. He voivat sanoa ottaneensa ensiaskeleet kohti digitalisaation ihmeellistä maailmaa sillä osastolla ja siinä kaupungissa.

– Nopeuden ohella lupaprosessin läpinäkyvyys on täällä iso asia. Eihän sellaista ole.

Oliko oikea ratkaisu lähteä aikaisessa vaiheessa Amerikkaan?

– Kun suomalaisella yrityksellä on hyvin hallussa Suomen markkina, on juuri oikea hetki siirtyä katsomaan kansainvälistä. Eihän meitä ole kuin 5,5 miljoonaa.

– Miksei Ruotsi? Ei se ole yhtään sen isompi, eikä ruotsalaisia ollenkaan automaattisesti kiinnosta kaikki Suomessa toimiva.

Ovatko suomalaisten odotukset suurista tuotoista yleensä realistisia?

– Meillä kollegat ja omistajat ymmärtävät sen, ettei tätä markkinaa hetkessä käännetä. Pari kolme vuotta pitää jaksaa painaa tietäen, että koko ajan mennään siinä limiitillä. Tietysti täytyy olla järkeä tarvittaessa myös hidastaa ja jarruttaa. Kyllä tänne saa koko rahakirstun ja lainatkin uppoamaan.

– On hyvä muistaa, että amerikkalainen kilpailija voi ilmestyä nopeasti. Kun täällä saadaan vihiä jostakin hyvin toimineesta ja markkinoita voittaneesta asiasta, nopeasti löytyy rahaakin saman tekemiseen täältä.

Amerikassa kasvuyrittäjät hakevat rahaa usein enkelisijoittajilta, esimerkiksi Palo Alton kuuluisalta Sand Hill Roadilta Piilaaksossa. Mistä te saatte rahoitusta?

– Me emme ole kulkeneet enkelisijoittajien polkua, vaan olemme rahoittaneet toimintaamme tuotoilla sekä omistajien panostuksella. Myös Business Finland on tukenut meitä kansainvälistymisessä.

Mitä tukea saitte Suomen valtiolta verkoston rakentamiseen Amerikassa?

– Menimme eteenpäin aika omapäisesti. Ratkaisevan tärkeää on, että suurlähetystöistä löytyy oikeanlaisia henkilöitä. Heillä voi olla olennainen vaikutus suomalaisten yritysten menestymiseen. Nostan tässä hattua suurlähettiläille, Kanadassa Roy Erikssonille ja Yhdysvalloissa Mikko Hautalalle, jotka henkilökohtaisesti ovat tukeneet meitä työssään.

Yhdysvaltojen hyvistä myyntipuheista ja kovasta kilpailusta puhutaan paljon. Mikä olisi yksilöllinen vinkkisi suomalaiselle yrittäjälle?

– Kannattaa nyt liikkua ja selvittää kilpailutilanne omalla bisnesalueella. Täällä odottaa valtava potentiaali.

– Amerikka vaatii avointa mieltä. Vastaan voi tulla asioita, joita Suomessa on koettu viimeksi omien vanhempien nuoruudessa, kuten vaikka shekkivihon käyttövaatimus auton ostamisessa. Siinä sitä on haastetta ohjelmistokehittäjille.

Yhdysvallat avautuu

Matkustaminen Yhdysvaltoihin vapautuu koronarajoituksista maanantaista 8.11.2021. Maahantulo Euroopasta käytännössä suljettiin presidentti Donald Trumpin päätöksellä koronakriisin alkuvaiheessa maaliskuussa 2020.

Yhdysvaltojen taloutta vauhdittavat edellisen ja nykyisen presidentinhallinnon liikkeelle laittamat jättimäiset tukipaketit. Huhtikuun 2020 jälkeen tukirahaa hallinnoille, yrityksille ja perheille on jaettu yhteensä jo biljoonia dollareita (tuhansia miljardeja euroja).

Kongressi käsittelee parhaillaan yli tuhannen miljardin lisärahoitusta eli presidentti Joe Bidenin infrapakettia.

Suomalaisten yritysten päätöksissä lähteä Yhdysvaltoihin apuna ovat Team Finland, Suomen suurlähetystö, AmCham ja useissa osavaltioissa aktiivisesti toimivat kauppakamarit.

Menot